Οικονομία

New York Times: «Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, από ουραγοί, έγιναν ηγέτες της ανάπτυξης»


Δημοσίευμα σχετικά με τη μεταστροφή της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αλλαγή ισορροπιών μεταξύ βορρά και νότου, φιλοξενούν οι New York Times οι οποίοι κάνουν εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

Το σχετικό δημοσίευμα του αμερικάνικου μέσου ενημέρωσης υπογραμμίζει αρχικά πως «περισσότερο από μία δεκαετία μετά την επώδυνη λιτότητα, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γερμανία».

«Η δυναμική αυτή ενισχύει την οικονομική υγεία της περιοχής και εμποδίζει την ευρωζώνη να διολισθήσει πολύ μακριά. Σε μια αντιστροφή της τύχης, οι υστερούντες έχουν γίνει ηγέτες. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν το 2023 υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η Ιταλία δεν έμεινε πολύ πίσω» συνεχίζουν οι New York Times.

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, υπογραμμίζουν πως η Νότια Ευρώπη «χρειάστηκε χρόνια για να ανακάμψει από την ύφεση και τα προγράμματα λιτότητας. Έκτοτε, οι ίδιες χώρες εργάστηκαν για να επιδιορθώσουν την οικονομική τους πορεία, προσελκύοντας επενδυτές, αναζωογονώντας την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και αντιστρέφοντας την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ».

Πώς τα κατάφεραν Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία

Εξηγώντας τις οικονομικές παραμέτρους, που βοήθησαν στην ανάκαμψη των τριών χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι New York Times διευκρινίζουν πως «μετά από χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης και σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, οι χώρες αυτές έκαναν κρίσιμες αλλαγές που προσέλκυσαν επενδυτές, αναζωογόνησαν την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και ανέτρεψαν την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ».

«Οι κυβερνήσεις μείωσαν τη γραφειοκρατία και τους εταιρικούς φόρους για να τονώσουν τις επιχειρήσεις και προώθησαν αλλαγές στις άλλοτε άκαμπτες αγορές εργασίας τους, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζόμενους και μειώνοντας την ευρεία χρήση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου» προσθέτει το αμερικάνικο μέσο.

«Προχώρησαν στη μείωση των ουρανοκατέβατων χρεών και ελλειμμάτων, προσελκύοντας διεθνή συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία να αρχίσουν να αγοράζουν και πάλι το δημόσιο χρέος τους» συμπληρώνει για την οικονομική πολιτική των τριών χωρών.

 «Οι νότιες χώρες διπλασίασαν επίσης την οικονομία των υπηρεσιών τους, ιδίως στον τουρισμό, ο οποίος έχει αποφέρει έσοδα ρεκόρ μετά το τέλος των περιορισμών για τον κορονοϊό» αναφέρουν επίσης.

«Και επωφελήθηκαν από μέρος ενός πακέτου τόνωσης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τις οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία» συμπληρώνουν στο δημοσίευμά τους.