Μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο των ξεσπασμάτων ασθενειών των ζώων, όπως η γρίπη των πτηνών και η αφρικανική πανώλη των χοίρων, θα συζητηθούν στην ολομέλεια τη Δευτέρα και θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τρίτη. Η νομοθετική πρόταση για τις ασθένειες που μεταδίδονται στα ζώα και, ενδεχομένως, στους ανθρώπους, επαναπροσδιορίζει το ζήτημα της πρόληψης και θα πρέπει να βοηθήσει τους επαγγελματίες να συμβαδίζουν με την επιστημονική πρόοδο.
Το σχέδιο νόμου συμφωνήθηκε ανεπίσημα από τους ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2015.
Ο νέος ''Νόμος για την υγεία των ζώων'', ο οποίος συγχωνεύει και επικαιροποιεί σχεδόν 40 διάσπαρτα στοιχεία της παλιάς νομοθεσίας, δημιουργεί για πρώτη φορά έναν σαφή συσχετισμό μεταξύ της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων και της δημόσιας υγείας.
Το σχέδιο νόμου διευκρινίζει τις ευθύνες των αγροτών, των εμπόρων και των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κτηνιάτρων και των ιδιοκτήτων κατοικίδιων ζώων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών. Για παράδειγμα, όλοι οι αγρότες, οι ιδιοκτήτες ζώων και οι έμποροι θα πρέπει να υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις αρχές της καλής κτηνοτροφίας και να κάνουν συνετή χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων. Οι κτηνίατροι θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τις μικροβιακές αντοχές, ενώ η Επιτροπή θα παρακολουθεί τη χρήση των αντιβιοτικών σε ζώα στην ΕΕ.
Ο νέος νόμος θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να λαμβάνει επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση νέων ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν "πολύ σημαντικές επιπτώσεις" στη δημόσια υγεία και την αγροτική παραγωγή.
Για την πρόληψη μετάδοσης νόσων από αδέσποτα ζώα ή από ζώα που έχουν διακινηθεί παράνομα, οι ευρωβουλευτές εισηγήθηκαν κανόνες που να απαιτούν την καταγραφή όλων των επαγγελματιών κατόχων και πωλητών ζώων συντροφιάς και που να εξουσιοδοτούν την Επιτροπή να ζητά από τα κράτη μέλη τη δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων για σκύλους, γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.