Αγορές

Νέος... καλπασμός των ομολόγων!


Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη: αυτό φαίνεται ότι ισχύει και για τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων, που «ξυπνούν» ενόψει της αναμενόμενης νέας εξόδου του Δημοσίου στα τέλη του μήνα και οδηγούν τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Ο… καλπασμός των ομολόγων είχε αρχίσει από χθες, όταν οι τιμές «τσίμπησαν» και η απόδοση στη δεκαετία, που κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής, συμπιέσθηκε κάτω από το 4,1%.

Σήμερα, η απόδοση έπεσε με ευκολία κάτω από το 4%, ενώ πριν από λίγο είχε σπάσει και το όριο του 3,9%. Σημειώνεται ότι κάτω από 3,9% είχε υποχωρήσει στιγμιαία, τον Δεκέμβριο, η απόδοση του 10ετούς, αλλά από αυτό το σημείο το ράλι είχε σταματήσει και η απόδοση είχε ξεπεράσει εκ νέου το 4%.

Σε όλη την καμπύλη των κρατικών τίτλων, όμως, η μείωση αποδόσεων είναι εντυπωσιακή. Η 2ετία υποχωρεί κοντά στο 1,5%, η 5ετία στο 3,3%, ενώ στο άλλο άκρο της καμπύλης η 25ετία πέφτει χαμηλότερα από 4,6%.

Πρόκειται για επίπεδα αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που η αγορά είχε να δει από το 2006. Βέβαια, οι συγκρίσεις χρειάζονται προσοχή, καθώς σήμερα τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο μηδέν, ενώ το 2006 ήταν στο 2%.

Αξιοσημείωτη είναι, εξάλλου, η μεγάλη συμπίεση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια. Στη χθεσινή δημοπρασία η απόδοση διάθεσης 6μηνων εντόκων έπεσε στο 1,65%, από 1,95%, καθώς η συναλλαγή προσέλκυσε σημαντικού ύψους ξένα κεφάλαια, με τους διαχειριστές να εκτιμούν ότι πλέον η απόδοση των ελληνικών τίτλων μικρής διάρκειας είναι πάρα πολύ υψηλή, με δεδομένο τον περιορισμό του ρίσκου χώρας.

Οι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν στα ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι ο Ιανουάριος θα είναι μήνας ισχυρού ράλι τιμών, ενόψει της νέας έκδοσης, πιθανότατα 7ετών ομολόγων, από το Ελληνικό Δημόσιο, στα τέλη του Ιανουαρίου, ή, το αργότερο, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι στις 19 του μήνα αναμένεται αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο S&P, η οποία έχει προαναγγελθεί από το καλοκαίρι, με την αλλαγή του outlook σε «θετικό», ενώ ευχάριστη έκπληξη ενδέχεται να υπάρξει με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν σενάρια για εκταμίευση μεγαλύτερου ποσού δόσης από το αναμενόμενο.