Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί τελικά η κρίσιμη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με αντικείμενο το δημοσιονομικό κενό και τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη του- στα οποία πεεριλαμβάνονται αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματισθεί να γίνει το Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε, προκειμένου οι δύο πλευρές να προσέλθουν με ολοκληρωμένες προτάσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον υπουργόςΕργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με τον οποίο συζήτησαν επιμέρους σημεία του σχεδίου αλλαγών στο ασφαλιστικό..
Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν οι αλλαγές στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων που η κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί στις απαιτήσεις των Θεσμών και το τελικό ύψος των εισφορών επαγγελματιών και αγροτών. Επίσης όσον αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης οι δανειστές επιμένουν στην καταβολή της μετά από 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15 που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Oπως είπε ο υπουργός, εξερχόμενος από τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη.
«Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», ενώ συμπλήρωσε: «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».
Ο Γ. Κατρούγκαλος εμμένει στις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.
Πάντως σύμφωνα με το Βήμα, η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί την καθιέρωση «εθνικής σύνταξης δύο ταχυτήτων», μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τη μείωση του πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ.
Έως την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουν συμφωνηθεί παρεμβάσεις που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα "κόκκινα" δανείων θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη.
Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.
Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.
Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».
Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.
Επίσης χθες η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωνε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι αύριο (σήμερα) η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση.
Ενώ δηλαδη η αρχική πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προέβλεπε να διατηρηθεί το έμμεσο αφορολόγητο που ισχύει σήμερα των 9.550 ευρώ, οι δανειστές αντιπροτείνουν, κατάργηση της κλιμακωτής έκπτωσης φόρου και αντικατάστασή της με ένα σταθερό χαμηλό αφορολόγητο που θα ισχύει για όλους, περίπου στις 5 με 5,5 χιλιάδες ευρώ.