Πολιτική

Νέος διπολισμός με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -Το ΚΙΝΑΛ σε συμπληγάδες


Σκηνικό ενός νέου διπολισμού στον πολιτικό χάρτη της χώρας αναδεικνύεται μέσα από το αποτέλεσμα των εκλογών, που φέρνει στην εξουσία τη ΝΔ με ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον αριστερό-κεντροαριστερό χώρο.

Με προεξοφλημένη την πρωτιά, το αποτέλεσμα ικανοποιεί και τους δύο μονομάχους, που επέτυχαν επιδόσεις υψηλότερες των αναμενομένων: Η ΝΔ προσέγγισε το υψηλότερο ποσοστό της  τελευταία 25ετίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το ποσοστό του κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες από τις ευρωεκλογές, κατορθώνοντας  επαναπατρίσει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που τον είχαν εγκαταλείψει

Τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν το 70% του εκλογικού σώματος, αφήνοντας όλο και μικρότερο χώρο στα υπόλοιπα.

Η ΝΔ ξαναγίνεται ο πολυσυλλεκτικός φορέας που καλύπτει από τον κεντροδεξιό έως τον ακροδεξιό χώρο, όπου τη θέση της Χρυσής Αυγής καταλαμβάνει ένας νέος, λιγότερο «τοξικός» σχηματισμός. Υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μέσα στις συνθήκες που διαμόρφωσε διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η μέχρι χθες αξιωματική αντιπολίτευση προσείλκυσε μεγάλο όγκο δεξιών ψηφοφόρων που είχαν στραφεί στις προηγούμενες εκλογές στους ΑΝ.ΕΛ, την Χρυσή Αυγή, τον ΛΑΟΣ, σε άλλους μικρότερους σχηματισμούς – αλλά και στο Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων.

Η ηγεμονία στην κεντροαριστερά

«Κολυμπώντας» κόντρα σ’ αυτό το ρεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν υπέστη στρατηγική ήττα - όπως επεδίωκαν και  ήλπιζαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ -  αλλά καθίσταται αδιαμφισβήτητα ο βασικός πυλώνας του αριστερού, κεντροαριστερού. προοδευτικού χώρου.

Για το ΚΙΝ.ΑΛ το ποσοστό που εξασφάλισε μπορεί να μη συνιστά «νίκη», αλλά είναι «σωτήριο» στην παρούσα φάση, αποτρέποντας κινήσεις εσωτερικής αμφισβήτησης και διαφοροποιήσεων που θα προκαλούσαν προϊούσα παράλυση και διαλυτικές τάσεις.

Η αποπομπή του Ευ. Βενιζέλου φαίνεται ότι δεν είχε σημαντικό «κόστος» σε ψήφους. Ομως η κατά ΣΥΡΙΖΑ πολεμική της Φώφης Γεννηματά δεν βρήκε ευήκοα ώτα στο κεντροαριστερό ακροατήριο και δεν επέτυχε το στόχο της – να επαναπατρίσει παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό εκφραστή της «αλλαγής» και των σοσιαλδημοκρατικών απόψεων.

Με ηγεμονεύουσα δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, καθίσταται μάλλον ανέφικτος ο στόχος του ΚΙΝΑΛ να καταστεί βασικός πόλος συσπείρωσης της κεντροαριστεράς και να πρωταγωνιστήσει στις κινήσεις αναδιάταξης του χώρου.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Το θετικό μήνυμα από τις κάλπες είναι ότι αποκρυσταλλώνεται σταδιακά ένας νέος πολιτικός χάρτης, με χαρακτηριστικά σταθερότητας και ισορροπίες δυνάμεων. Μετά τον κατακερματισμό  και την κονιορτοποίηση κομματικών σχηματισμών στη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι δυνάμεις αναδιατάσσονται γύρω από δύο βασικούς πόλους, που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στις εξελίξεις.

Η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση θα δρομολογήσει διεργασίες ανασύνθεσης και μετασχηματισμού: Το παλιό αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας που επωμίσθηκε κυβερνητικές ευθύνες σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, θα επιδιώξει να μετεξελιχθεί τώρα σε πολιτικό φορέα που θα εκφράζει την κοινωνική του βάση, εγκαταλείποντας σταδιακά ό,τι έχει κρατήσει από παλιές αγκυλώσεις και δογματισμούς.

Το προανήγγειλε εμμέσως αλλά σαφώς και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες δηλώσεις του μετά την γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Διαβαστε επισης