Με Άποψη

Νέοι χωρίς πρόσβαση σε εργασία, εκπαίδευση, κατάρτιση


"Περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες μόνιμες θέσεις απασχόλησης" υπόσχεται συχνά-πυκνά ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη νέα γενιά που βλέπει τις ελπίδες και τα όνειρά της να βαλτώνουν μέσα στην παρατεταμένη οικονομική – και τώρα υγειονομική – κρίση.

Κανένας δεν θα διαφωνούσε με αυτό τον στόχο και με μέτρα και πολιτικές που θα τον υπηρετούσαν. Κόμματα, συνδικάτα και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα επικροτούσε κυβερνητικές αποφάσεις, πολιτικές και προγράμματα που θα συνέβαλλαν  αποτελεσματικά  στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, στην ανάσχεση του brain drain, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

Δυστυχώς όμως, πέρα από τις διακηρύξεις προθέσεων, τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικής πλευράς, δεν υπάρχει  ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός  που να έχει αποδώσει καρπόύς στην προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου.

Γι αυτό, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Το δείχνουν και τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η  Eurostat σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως διαπιστώνεται, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ως προς το ποσοστό νέων που δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση (Νο Employment, Education, Training – ΝΕETs).

Οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: Στην Ελλάδα το 21,2% των ανδρών και το 30,8% των γυναικών 20-34 ετών  δεν έχουν εργασία, δεν σπουδάζουν και δεν καταρτίζονται επαγγελματικά.
Διαπιστώνεται μάλιστα επιδείνωση της κατάστασης, μετά από μικρή βελτίωση πριν από την πανδημία.

Κι όμως, για την απασχόληση των νέων και την επαγγελματική τους κατάρτιση διατίθενται κάθε χρόνο σημαντικά κονδύλια, εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα με επιδοτήσεις, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς.

Το ζήτημα λοιπόν είναι η αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων και η ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση των διατιθέμενων κονδυλίων – στα οποία θα προστεθούν σύντομα και σημαντικά ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 Αυτή πρέπει να είναι η στόχευση του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Την οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει και η αντιπολίτευση, ασκώντας βέβαια εποικοδομητική κριτική και προτάσεις για βελτίωση.

Διαβαστε επισης