Δεν έκανε τελικά προσθήκες η βρετανική κυβέρνηση στην πρώτη επικαιροποίηση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες παραγόντων του τουρισμού για αναβάθμιση και ορισμένων ελληνικών νησιών. Μετά τη νέα απόφαση ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει χωρίς τους Βρετανούς τουρίστες, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς η χώρα μας θα παραμείνει στην απαγορευτική για ταξίδια πορτοκαλί λίστα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η βρετανική τουριστική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Ελλάδα μετά τη γερμανική και ειδικά για ορισμένους προορισμούς, όπως τα νησιά του Ιονίου, είναι με διαφορά η σημαντικότερη. Ακόμα και το πολύ κακό 2020, γύρω στα ένα εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας.
Μάλιστα, οι βρετανικές αρχές αφαίρεσαν την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», από τις οποίες δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα οι επισκέπτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και του κινδύνου που θέτει μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής του, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην πράσινη λίστα, αντιθέτως μετέφερε άλλες 7 από την πορτοκαλί στην κόκκινη. Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.
«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας», είπε ο υπουργός εξηγώντας τους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτήν την απόφαση.
«Και (…) έχει εντοπιστεί ένα είδος νεπαλέζικης μετάλλαξης της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «απλώς δεν ξέρουμε» κατά πόσο η συγκεκριμένη παραλλαγή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
«Χρειάζεται λίγη υπομονή», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου. Ο Σαπς παραδέχτηκε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πληγεί, αλλά σημείωσε ότι συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης στον τομέα αυτόν.
Συνέπειες από την υποβάθμιση της Πορτογαλίας
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η Πορτογαλία είχε αναδειχθεί σε «γραμμή σωτηρίας» για τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Η βιομηχανία ήλπιζε ότι αυτόν τον μήνα θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα, όμως αντιθέτως πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με ακυρώσεις κρατήσεων και περισσότερη αβεβαιότητα.
«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε η αεροπορική εταιρεία easyJet σε μια ανακοίνωσή της.
Οι μετοχές της easyJet, της IAG που ανήκει στη British Airways και της Jet2 κατέγραψαν πτώση 5% ενώ της Ryanair και της TUI υποχωρούσαν κατά 4%, εν μέσω του φόβου ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει άλλη μια θερινή τουριστική σεζόν, στο αποκορύφωμα της οποίας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκατομμύρια Βρετανοί συνήθως ταξιδεύουν στη νότια Ευρώπη.
Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται κόκκινες ή πορτοκαλί δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει την ταξιδιωτική βιομηχανία ότι προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού. «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μεταφέρουμε χώρες από την πράσινη στην πορτοκαλί ή την κόκκινη λίστα αν χρειαστεί. Η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε.
Οι εταιρείες επικρίνουν την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά επιφυλακτική και επισημαίνουν ότι η αύξηση στα ποσοστά των εμβολιασμών και τα τεστ μπορούν να καταστήσουν ασφαλές το ταξίδι.