Πολιτική

Νέο sell off στην Κίνα προκαλεί η παρέμβαση της κεντρική τράπεζας


Για ακόμα μία εβδομάδα συνεχίζεται το κινεζικό sell off, με τις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, και όπως είναι εμφανές, το κύμα ρευστοποιήσεων στην Κίνα που προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές την περασμένη εβδομάδα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Ειδικότερα, οι κινεζικοί δείκτες διεύρυναν περαιτέρω τις ήδη βαριές απώλειες της πρώτης εβδομάδας του έτους.

Οι μετοχές στο Χονκγ Κονγκ διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυόμιση χρόνια, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί κατά 2,24%, χάνοντας για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013 το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων.

Ακόμη, ο δείκτης Shanghai Composite έχασε σχεδόν 5,22% και διαμορφώθηκε στις 3,017 μονάδες. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Shanghai Composite έχασε όλα τα κέρδη του 2015, μετά από βουτιά 9,97% σε πέντε ημέρες.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 επίσης κινήθηκε πτωτικά, εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του 1,3%. 

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο σήμερα παρέμεινε κλειστό λόγω εθνικές εορτής. 

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρενέβη εκ νέου στην συναλλαγματική ισοτιμία θέτοντας υψηλότερα την ισοτιμία του γουάν στο 6,5626 έναντι του δολαρίου, γεγονός που προκάλεσε έντονες ανησυχίες σχετικά με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε θέσει την ισοτιμία στα 6,5636 έναντι του δολαρίου. Αυτή τη στιγμή η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/γουάν διαμορφώνεται στο 6,5818.

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές ανεστάλησαν δύο φορές στα χρηματιστήρια της Κίνας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής συναλλαγών μετά από πτώση των δεικτών 7%. Την Πέμπτη οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν την λειτουργία αυτού του μηχανισμού, καθώς η λειτουργία του κρίθηκε μη αποτελεσματική. Ωστόσο,  οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για το κατά πόσο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να διαχειριστεί την χρηματιστηριακή κρίση. 

Οι ανησυχίες σχετικά με την μεταβλητότητα της κινεζικής οικονομίας, προκάλεσε έντονο sell off και στα εμπορεύματα, με τις τιμές του πετρελαίου να χάνουν περισσότερο από το 2% της αξίας τους κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών.