Πολιτική

Νέο «ψαλίδι» σε συντάξεις και μισθούς απαιτεί το ΔΝΤ


 Περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, «ψαλίδι» στους μισθούς του Δημοσίου και μείωση τους αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, είναι το τρίπτυχο το οποίο προτάσσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως «θέσφατο», προκειμένου να συναινέσει στην πρόταση των ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, μετά το 2018. Το ΔΝΤ επιμένει στον χαρακτηρισμό «ανέφικτο», σε ότι αφορά στον υψηλό στόχο για τα πλεονάσματα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι και απαιτεί θέσπιση μέτρων που θα εξασφαλίζουν «εκ προοιμίου» την επιτυχία του εγχειρήματος. Το Ταμείο εξειδικεύει τις απαιτήσεις του στο συνταξιοδοτικό σύστημα, επιχειρώντας να βάλει χέρι στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Οι ιθύνοντες του Ταμείου θέτουν στο τραπέζι την υιοθέτηση και κυρίως τον προσδιορισμό μέτρων ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2019, επισημαίνοντας ότι αποτελεί τη μοναδική ασφαλιστική «δικλείδα» για την επίτευξη του πλεονασματικού στόχου του 3,5%. Μάλιστα προτάσσουν και τον «οδικό» χάρτη, βάσει του οποίου πρέπει να κινηθεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για την Ελλάδα, όπου περίοπτη θέση έχουν οι κύριες συντάξεις και δη οι καταβαλλόμενες. 

Σημείο αναφοράς στην πρόταση-απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, σ’ ένα ποσοστό που μπορεία να κυμανθεί ανάμεσα στο 20% με 30%. Αυτό, σύμφωνα πάντα με το Ταμείο, μπορεί να έχει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη, καθώς από τις εν λόγω περικοπές θα εξοικονομηθούν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν… μυστικό, κάθε άλλο, καθώς το ΔΝΤ έχει κάνει  εδώ και καιρό γνωστές τις απόψεις του, για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, τόσο στους Ευρωπαίους όσο φυσικά και στην ελληνική κυβέρνηση, που σε πρώτη φάση απέρριψε τις εν λόγω αιτιάσεις του Ταμείου.

Περικοπές και στις δαπάνες του Δημοσίου

Το τελευταίο δεν επιμένει μόνο στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που ουσιαστικά σημαίνει «γενναία» περικοπή στις κύριες συντάξεις. Επιμένει, κάτι που διαφάνηκε και χθες, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και στην μείωση του αφορολόγητου, όπως επίσης και στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Με έντεχνες… διαρροές σε κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, στελέχη του ΔΝΤ εξέφρασαν τα παράπονά τους για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων και έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να περιληφθούν μέτρα που να μειώνουν τις δαπάνες για την στήριξη του ασφαλιστικού, οι οποίες είναι σήμερα στο 10% του ΑΕΠ, και να γίνουν παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα». Διαβάστε επίσης: Απίστευτο παρασκήνιο στο Eurogroup!

Πρακτικά αυτό  επιδιώκει το ΔΝΤ, είναι νέες μειώσεις μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επίσης και «λουκέτο» σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Το Ταμείο φέρεται να ζητά να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο οι μισθοί του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, υπολογίζοντας ότι οι  μέσες καθαρές μηνιαίες αποδοχές στον δημόσιο τομέα ανέρχονταν  σε 1.050 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα δεν υπερβαίνουν τα 780 ευρώ.