Οικονομία

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΜμΕ


Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 25.000 έως και 130.000 ευρώ

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται "καθ΄ οδόν" Θα καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ με ποσό 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση του προγράμματος, θα αφορά στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20 - 50 απασχολουμένων για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ειδικότερα θα χρηματοδοτούνται με ποσοστά τα οποία θα καθοριστούν αργότερα, επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους από  25.000 έως και 130.000 ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, που απασχολούν από 20 – 50 εργαζόμενους (σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) πλην του πρωτογενούς τομέα.

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται

Τα επενδυτικά σχέδια των ΜμΕ θα πρέπει να περιέχουν τις ακόλουθες δράσεις οι οποίες και θα χρηματοδοτούνται:

  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την επιχείρηση σε θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας, οργανωτικών συστημάτων, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων εντός της επιχείρησης (για το σύνολο του προσωπικού) σε κρίσιμα θέματα που αφορούν στο σύνολο της επιχείρησης, Διαμόρφωση πλάνου αναβάθμισης δεξιοτήτων εργαζομένων (διάγνωση αναγκών) 
  • Ανάπτυξη "soft" δεξιοτήτων των εργαζομένων οι οποίες σχετίζονται με τις κοινωνικές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές επιπτώσεις που έχει η χρήση τεχνολογιών, μεταβολές στις συνθήκες εργασίας, αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και άλλα συναφή θέματα (εντός της επιχείρησης).
  • Πιστοποίηση μαθησιακών αποτελεσμάτων (όπου ενδείκνυται) βάσει αναγνωρισμένων πιστοποιητικών
  • Νέα θέση εργασίας εξειδικευμένου και υψηλών προσόντων προσωπικού που σχετίζεται με τους στόχους της δράσης ή με θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού (με διατήρηση τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λήξη της ενίσχυσης της). 
  • Κατάρτιση εργαζομένων (με απλοποιημένο κόστος) για την απόκτηση νέων γνώσεων και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων μέσω της κατάρτισής τους σε αντικείμενα αιχμής, όπως ενδεικτικά:

- Περιβαλλοντικής διαχείρισης και «πράσινων» επιλογών δραστηριοποίησης

- Ψηφιακού εκσυγχρονισμού

- Προαγωγής της εξωστρέφειας

- Διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας

- Τεχνικών δεξιοτήτων διαφόρων ειδικοτήτων (αναλόγως του τομέα δραστηριότητας επιχείρησης)

Ποιες ΜμΕ αφορά

Στο πρόγραμμα  μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, οι οποίες είχαν κατά το έτος 2023, τουλάχιστον 20 EME απασχόλησης, ενώ οι μη επιλέξιμοι κωδικοί αριθμοί δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), θα ορισθούν στην αναλυτική πρόσκληση του προγράμματος.
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:

  1. Να πραγματοποιήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο αποκλειστικά σε μία Κατηγορία Περιφέρειας
  2. Να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν την ημερομηνία
  3. ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
  4. Να μην δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων) σε έναν (1) μη επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας, πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
  5. Να έχουν 20 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το έτος 2023. Αυτό θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  6. Να λειτουργούν νόμιμα
  7. Να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα
  8. Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. ΕΕ 2023/2831 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η Δράση. 

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 25.000 έως και 130.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις τελευταίες (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο το ποσό τις 130.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα