Αγορές

Θα μείνουν «προστατευμένα» τα ελληνικά ομόλογα – Το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ


Μία από τις μεγάλες ανησυχίες των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι να αποφευχθεί ένα μαζικό sell-off ομολόγων κρατών που έχουν υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία, όταν τερματιστεί, το Μάρτιο 2022, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (PEPP), που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης πανδημίας. Η ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα αποτελεί μέγα ζητούμενο για την ΕΚΤ, την Ευρώπη και ασφαλώς την Ελλάδα, η οποία «ευεργετήθηκε» από το πρόγραμμα PEPP, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, παρά το γεγονός ότι τα ομόλογά του απέχουν ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η ΕΚΤ διαρρέει προς τα διεθνή ΜΜΕ, προφανώς με απώτερο στόχο να καθησυχάσει τις αγορές και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, ότι επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, που θα τεθεί σε εφαρμογή, όταν τερματιστεί το υφιστάμενο εργαλείο (έκτακτο πρόγραμμα PEPP) και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο παλαιότερο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Πρόκειται για ένα σχέδιο «γέφυρα» προς την επόμενη ημέρα, το οποίο έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, μιας και τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αφεθούν στο έλεος των αγορών, αλλά θα παραμείνουν υπό καθεστώς προστασίας, επιτρέποντας έτσι στο ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται με μικρό κόστος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι αγορές θα διενεργούνται επιλεκτικά. Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει πως θα παρακάμπτεται ο κανονισμός και στα δύο υπάρχοντα προγράμματα (PEPP και APP) σύμφωνα με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αγοράζουν χρέος με βάση το μέγεθος της οικονομίας της κάθε χώρας.

Οι θετικές εκτιμήσεις και η επενδυτική βαθμίδα

Τα μηνύματα, πάντως, που έρχονται εδώ και καιρό από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τη συνέχιση της προστασίας των ελληνικών ομολόγων και μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος, είναι αναμφίβολα θετικά, ανεξαρτήτως της τελικής διαμόρφωσης του υπό επεξεργασία προαναφερθέντος σχεδίου. Προ εβδομάδων, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε εκφράσει την εκτίμηση η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει να στηρίζει με αγορές ομολόγων την ελληνική οικονομία μετά τον Μάρτιο του 2022, οπότε και λήγει το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP).

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντική είναι η εκτίμηση, τόσο του επικεφαλής του ΤτΕ όσο και άλλων κορυφαίων οικονομικών παραγόντων και θεσμών, ότι στα τέλη του 2022, οι οίκοι αξιολόγησης θα «προβιβάσουν» την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό συνεπάγεται  ότι η ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα δύναται να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα προσδώσει άλλη δυναμική στην εγχώρια οικονομία.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα