Πολιτική

Νέο «μπλόκο» στην έκδοση Τούρκων στρατιωτικών


Να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να απορριφθεί το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών εισηγήθηκε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Νίκος Παντελής, για την περίπτωση 4 από τους 8 συνολικά Τούρκους στρατιωτικός. Πρόκειται για την τρίτη αρνητική εισήγηση. Σε κάθε περίπτωση όλες οι αποφάσεις θα εκδοθούν μαζί στις 23/1.

Για την σημερινή υπόθεση, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου επιχειρηματολόγησε επί μακρόν κατά της εκδόσεως των Τούρκων αξιωματικών επικαλούμενος τις βασικές διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι αν εκδοθούν θα τύχουν στη γείτονα δίκαιης δίκης.

Αναλυτικά:

"Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο" ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε απόφαση του Εφετείου Αθηνών το 1975, δηλαδή στην απόφαση "με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα."

Έκανε ειδική αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. "Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις όποιες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;" αναρωτήθηκε.

Ο Ν. Παντελής έκλεισε την αγόρευσή του υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι "μονόδρομος" για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, που "ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους". Πρόσθεσε ότι "δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;".