Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 192 στρατιωτικούς υπαλλήλους σε επιχειρήσεις με στόχο φερόμενους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές και μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Ένας απόστρατος ταξίαρχος και 30 πιλότοι συγκαταλέγονται στα 99 μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας που πιθανόν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται κατ΄εντολήν της εισαγγελίας της Άγκυρας και εκτείνεται σε 20 επαρχίες, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συλληφθέντες θεωρείται ότι ήρθαν σε επαφή με το δίκτυο του Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, και ότι επικοινωνούσαν κατά περιόδους από καρτοτηλέφωνα, μια μέθοδος που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της οργάνωσης.
Σε διαφορετικές επιχειρήσεις οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση 93 πρόσωπα από το προσωπικό του στρατού, του ναυτικού και της ακτοφυλακής, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι αρχές πραγματοποιούν συχνά τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον φερόμενων γκιουλενιστών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμειξη.
Την Τρίτη οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 132 ανθρώπων σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Συνολικά η Τουρκία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 160.000 ανθρώπους και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως ανακοίνωσαν τον Μάρτιο τα Ηνωμένα Έθνη. Από αυτούς έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες σε περισσότερους από 50.000 οι οποίοι και βρίσκονται στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης τους.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν καταδικάσει το μέγεθος της καταστολής. Οι επικριτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες, ενώ η Τυρκία υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των απειλών εναντίον της εθνικής ασφαλείας.
Ο Ερντογάν επανεξελέγη στις εκλογές της Κυριακής για μια ακόμη πενταετή θητεία στην προεδρία, ενώ απέκτησε και νέες ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες με βάση τη συνταγματική μεταρρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ μετά τις εκλογές.