Πολιτική

Νέες «βολές» Τσίπρα κατά ΔΝΤ και αυστηρό μήνυμα προς Σόιμπλε


Νέες «βολές» κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ παράλληλα έστειλε και μήνυμα προς τον υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε αντιδημοκρατική την επιμονή του Ταμείου για λήξη μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ αναφορικά με το μείζον θέμα που προέκυψε και σχετίζεται με το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα καταβληθεί κανονικά, σημειώνοντας ότι η εν λόγω εξαγγελία δεν θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στο Προσφυγικό που αποτέλεσε και το σημείο αναφοράς στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ μίλησε και για το σημερινό ραντεβού με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.

Αντιδημοκρατική η στάση του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός διατήρησε την επιθετική ρητορική κατά του ΔΝΤ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά.  «Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για μέτρα λιτότητας μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική, στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης δεν θα δεχόταν μέτρα για μετά από 3 χρόνια. Αν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς την κατεύθυνση των Θεσμών, όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τρέχουσα αξιολόγηση και στα εργασιακά, όπου το ΔΝΤ επιδεικνύει εμμονική στάση στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.

«πρέπει το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και στην Ευρώπη το κεκτημένο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί».

«Σπόντες» για την στάση Σόιμπλε

«Σπόντες» για τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, σπέυδωντας πάντως να τον… διαχωρίσει από την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία θα συναντήσει σήμερα. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή η παράξενη αντίδραση από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν είναι κάτι πρωτοφανές για εμάς. Είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην εφαρμογή του προγράμματος. Είχε δημιουργήσει και τον Οκτώβρη πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης για ένα εντελώς τεχνικό ζήτημα. Και τυπικά αυτή τη φορά η απόφαση για πάγωμα είναι έξω από κάθε λογική γιατί τα μέτρα αυτά ήταν στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης. Εγώ είμαι εξαιρετικά ήρεμος, άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις, όχι η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός που δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό για την κυβέρνησή του.

Οι παροχές δεν δημιουργούν πρόβλημα στο ελληνικό πρόγραμμα

Σε ότι αφορά στις παροχές που εξήγγειλε πριν από μερικές ημέρες και προκάλεσαν την αντίδραση κυρίως των ΔΝΤ και Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν «διαταράσσουν» την ομαλή εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος. «Θέλω να τονίσω ότι τα έκτακτα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση. Είναι απόφαση εφάπαξ, την πήραμε τώρα που είχαμε υπεραπόδοση έναντι στόχων. Είναι ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Αναμένουμε από τους θεσμούς έκθεση που θωρούμε ότι θα λέει τα αυτονόητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε

Άλλοι εκτίθενται…

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η απάντηση του σε υψηλούς τόνους. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα. Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί. Άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα. Δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας»..

Προσφυγικό 

Για το ζήτημα του προσφυγικού, που συζητήθηκε εκτενώς από τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τόνισα το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και η Ε.Ε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της . Εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήσαμε με την επιτροπή το οποίο θέτει υψηλούς στόχους για 3.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα».

Κυπριακό

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιδεικνύει αδιαλλαξία και επιθετικότητα. «Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό παράθυρο ελπίδας, αλλά η περίοδος δεν είναι η καλύτερη δυνατή, υπάρχει κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας που εκφράζεται ακόμη και με αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών. Όμως και ο κ.Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης θέλουν λύση. θεωρώ ότι είναι σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να έχει επιτέλους και μια επιτυχία. Γι' αυτό ζητήσαμε από την Ευρώπη να αναλάβει ενεργό ρόλο. Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ, δεν είναι μια χώρα που διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Καταθέσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο αναγχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων και της απαίτησης παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Η λύση αφορά την Ευρώπη την ίδια. Εγινε σαφές από όλους ότι πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για βιώσιμη λύση. Αν η Τουρκία μείνει στην αδιαλλαξία, είναι κάτι που πραγματικά το απευχόμαστε».