Διεθνή

Νέες προτάσεις της Ελλάδας και επτά χωρών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο


Συνεχίζεται η διελκυστίνδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας. Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από τις περισσότερες χώρες, με τη Γερμανία και τους δορυφόρους της να τάσσονται υπέρ.

Η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο εβδομάδων, έως την επόμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, να παρουσιάσει μια συμβιβαστική λύση. Για την Ελλάδα και άλλες επτά χώρες της ΕΕ, αυτή η λύση πρέπει να περιλαμβάνει ένα πιο λειτουργικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Αθήνα , όπως επίσης η Ιταλία, το Βέλγιο και άλλα κράτη πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κατεβάσει σημαντικά το πλαφόν, προτείνοντας να «πέσει» πολύ πιο κάτω τα 200 ευρώ και να προσεγγίσει τα 160.

Mε τον χειμώνα να... καταφτάνει στην Ευρώπη και τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν πάρει ξανά την ανιούσα (χθες έφτασαν τα 165  ευρώ ανά μεγαβατώρα), καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη αποφάσεων και λήψης μέτρων από τις Βρυξέλλες.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, οι βασικές απαιτήσεις που θέτουν οι επτά χώρες στην Κομισιόν, είναι οι ακόλουθες.

  • Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 €)
  • Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG που ορίζονται στο Henry Hub στις ΗΠΑ, στο JKM στην Ασία, στο NWE και στο MED στην Ευρώπη
  • Να μην υπάρχει χρονικό όριο ισχύος για το ανώτατο όριο
  • Να καταργηθεί ο δεύτερος όρος που θέτει η Κομισιόν σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG
     
Διαβαστε επισης