Διεθνή

Νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Συρία


Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες Τρίτη από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να επιλέξει μεταξύ μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία και την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων, καθώς σήμερα τίθενται σε ισχύ νέες αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει “αποφασιστικές”.

“Αύριο η κυβέρνηση (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να εμποδίσει το καθεστώς Άσαντ να πετύχει μια στρατιωτική νίκη και για να επαναφέρει το καθεστώς και τους συμμάχους του” προς “την πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο νόμος Σίζαρ, που εμπνεύστηκε από έναν Σύρο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, επικυρώθηκε στο τέλος του 2019 από τον Τραμπ και τίθεται σε ισχύ σήμερα.

Ο νόμος αυτός προβλέπει κυρίως το πάγωμα της βοήθειας ανοικοδόμησης της Συρίας κια κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού ή των εταιρειών που συνεργάζονται μαζί της, εφόσον δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη οι δράστες ωμοτήτων. Στοχεύει επίσης ρωσικές και ιρανικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Δαμασκό.

Σίζαρ είναι το ψευδώνυμο ενός πρώην φωτογράφου της στρατονομίας της Συρίας ο οποίος αποσκίρτησε το 2013 παίρνοντας μαζί του 55.000 φωτογραφίες που αποδείκνυαν την ωμότητα και τις κακοποιήσεις στις συριακές φυλακές.

“Στόχος μας είναι να στερήσουμε από το καθεστώς Άσαντ έσοδα και υποστήριξη που λάμβανε για να διαπράττει ωμότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα, εμποδίζοντας οποιαδήποτε πολιτική επίλυση και υπονομεύοντας σοβαρά τις πιθανότητες ειρήνευσης”, πρόσθεσε η Κραφτ.

“Το καθεστώς Άσαντ έχει μια ξεκάθαρη επιλογή: να ακολουθήσει την πολιτική οδό που προβλέπεται στην απόφαση 2254” του Συμβουλίου Ασφαλείας “ή να μην αφήσει στις ΗΠΑ καμία άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να παγώνει τη βοήθεια για ανοικοδόμηση και να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος και όσων το στηρίζουν οικονομικά”, κατήγγειλε η Αμερικανίδα πρεσβευτής.

Αντιδράσεις από τη Χεζμπολάχ

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έχουν στόχο “να λιμοκτονήσει” τη Συρία και ο γειτονικός Λίβανος, κατηγόρησε από την πλευρά του χθες ο επικεφαλής του σιιτικού λιαβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα.

“Ο νόμος Σίζαρ (…) έχει στόχο να λιμοκτονήσει τον Λίβανο όπως και τη Συρία”, κατήγγειλε ο Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για “το τελευταίο όπλο” των ΗΠΑ εναντίον της Δαμασκού.

“Η Συρία κέρδισε τον πόλεμο (…) στο στρατιωτικό, πολιτικό πεδίο και στο πεδίο ασφαλείας”, εκτίμησε ο ίδιος. “Ο νόμος Σίζαρ είναι το τελευταίο όπλο για να ασκηθούν πιέσεις στη Συρία”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στις αρχές του Λιβάνου ο Νασράλα τις κάλεσε “να μην υποκύψουν στον νόμο Σίζαρ”, την ώρα που κάποιες εξαγωγές της χώρας περνούν από τη Συρία.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει εδώ και μήνες μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, που χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και την έλλειψη δολαρίων.

Η λίρα του Λιβάνου είναι συνδεδεμένη με το δολάριο από το 1997, με την ισοτιμία να έχει οριστεί στις 1.507 λίρες προς ένα δολάριο. Την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε κάτω από το ιστορικό όριο των 5.000 λιτών στην παράλληλη αγορά, προτού σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναφερόμενος στην έλλειψη δολαρίων ο Νασράλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι “εμποδίζουν τη μεταφορά δολαρίων σε ποσότητες επαρκείς προς τον Λίβανο”.

“Οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις στην Τράπεζα του Λιβάνου ώστε να εμποδίσουν την διοχέτευση δολαρίων στην αγορά”, δήλωσε ο Νασράλα, με την “πρόφαση” ότι η Χεζμπολάχ στέλνει δολάρια στη Συρία.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις στον Λίβανο προκειμένου να αναγκάσει τον Λίβανο να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της, με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα πεινάσει. Η σιιτική οργάνωση είναι η μοναδική που δεν παρέδωσε τα όπλα της μετά τη λήξη του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-1990).

“Σε αυτόν που μας δίνει την επιλογή να πεθάνουμε από τα όπλα ή από την πείνα, του λέω ότι τα όπλα θα παραμείνουν στα χέρια μας και ότι δεν θα πεινάσουμε”, κατέληξε.