Διεθνή

Νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία


Σειρά νέων κυρώσεων στη Ρωσία επέβαλλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την επίθεση με το χημικό όπλο Ναβιτσόκ εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ το 2018 στη νότια Αγγλία, την ευθύνη για την οποία η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προσάπτουν στη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί στη χορήγηση οποιαδήποτε βοήθειας στη Ρωσική Ομοσπονδία «από πλευράς των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών», επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση των αμερικανικών τραπεζών στην αγορά ρωσικού κρατικού χρέους και περιορίζει τις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογιών στη Ρωσία, ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Τα μέτρα, που επιβάλλονται βάσει αμερικανικού νόμου του 1991 για την εξάλειψη των χημικών και βιολογικών όπλων, θα τεθούν σε ισχύ περί «τη 19η Αυγούστου», μετά την ειδοποίηση του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας. Θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον 12 μήνες.

Ο νόμος ορίζει ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να αρθούν παρά μόνο αν η Ρωσία αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι «δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα στο μέλλον», με την επαλήθευση και υπό τον έλεγχο διεθνών επιθεωρητών.

Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία για την υπόθεση αυτή.

Το 2018, ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι (νότια Αγγλία) και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρισκόταν πίσω από αυτή τη δηλητηρίαση με Ναβιτσόκ, ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής σύλληψης, σε αντίποινα για τη συνεργασία του Σκρίπαλ με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το Κρεμλίνο το αρνήθηκε.

Η υπόθεση των Σκρίπαλ προκάλεσε μείζονα διπλωματική κρίση —τη σοβαρότερη μετά τον ψυχρό πόλεμο— οδηγώντας στην απέλαση συνολικά 300 και πλέον ρώσων και δυτικών διπλωματών εκατέρωθεν.

Ο Σκρίπαλ, πρώην αξιωματικός της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας), είχε καταδικαστεί το 2006 για «εσχάτη προδοσία» πριν συμπεριληφθεί σε ανταλλαγή κατασκόπων που οργάνωσαν η Μόσχα, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.

Ο Σκρίπαλ και η κόρη του πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μερικούς μήνες αργότερα. Η δηλητηρίασή τους είχε ένα παράπλευρο θύμα, μια γυναίκα που πέθανε όταν ψεκάστηκε με αυτό που νόμιζε ότι ήταν άρωμα, που περιεχόταν σε φιαλίδιο που μάζεψε ο σύντροφός της.

Διαβαστε επισης