Πολιτική

Νέες «εστίες» έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο, δημιουργεί η Τουρκία


 Με διττό στόχο, αφενός να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης στο Αιγαίο και αφετέρου να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες της Κύπρου για ενεργειακή «εκμετάλλευση» των κοιτασμάτων εντός της ΑΟΖ της, η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή συντονισμένη επιχείρηση «προκλήσεων» στην ευρύτερη περιοχή. Η Άγκυρα «βγάζει» για έρευνες στο Αιγαίο, το ωκεανογραφικό «Pirireis», ενώ ήδη από χθες διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, πλησίον της Πάφου, αμφισβητώντας τα «δικαιώματα» της Κύπρου επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει χαράξει.

Μετά το Cesme, που ως γνωστόν πραγματοποιεί έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου -Αθω, η Τουρκία βάζει στο «παιχνίδι» και ένα ακόμη ωκεανογραφικό-το Pirireis-, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα, αποφεύγει… εντέχνως στη σχετική ΝAVTEX, να αποτυπώσει με σαφήνεια τις συντεταγμένες που θα κινηθεί το «Pirireis» και ως εκ τούτου την περιοχή ή τις περιοχές όπου θα τελέσει τις έρευνες.

Πλέον η Άγκυρα θα έχει δύο ερευνητικά σκάφη τα οποία θα «οργώνουν» το Αιγαίο, ενισχύοντας έτσι το παιχνίδι «εντυπώσεων» που θέλει να δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή, όπου βασικό ρόλο «παίζει» η εκ βάθρων αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των διεθνών συνθηκών που σχετίζονται μ’ αυτή.

Αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία εντάσσει και την Κύπρο, στο «πλέγμα» των προκλήσεων και της επιθετικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει με όρους «νεοσουλτανισμού». Συγκεκριμένα η Άγκυρα απέστειλε ισχυρές ναυτικές μονάδες, κοντά στην πόλη της Πάφου, με την «αιτιολογία» της διεξαγωγής αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Είχε προηγηθεί έκδοση NAVTEX εκ μέρους της Άγκυρας, όπου δέσμευσε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, το λεγόμενο «χρυσοφόρο» Οικόπεδο 1.

Οι τουρκικές ναυτικές μονάδες εξορμούν από τον ναύσταθμο της Αττάλειας ενώ μετέχουν και σμήνη από όμορες αεροπορικές βάσεις στην ίδια περιοχή. Μάλιστα σύμφωνα με την τουρκική ΝΑVTEX, οι αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, θα διαρκέσουν έως τις 17 Μαρτίου.

Η ελληνική κυβέρνηση, που βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Λευκωσία, συνηθισμένη πλέον στους τουρκικούς «λεονταρισμούς», αντιδράει προς το παρόν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Δεν επιθυμεί να παρασυρθεί στο «παιχνίδι» των εντυπώσεων που αναζητά η Τουρκία και σ’ ένα ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως να «δρομολογεί η γειτονική χώρα, βάσει πρόσφατων και τωρινών ενεργειών της.