Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας των φόβων των επενδυτών για τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και την οικονομική υγεία της ευρωζώνης.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μειώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους λόγω των υψηλών τιμών. Επιπλέον, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πλήττονται και από τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,2 μονάδες από 49,9 τον Ιούλιο. Η τιμή αυτή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021. Κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.
Πτωτικά κινήθηκε και η ζήτηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη νέων εργασιών των επιχειρήσεων να διαμορφώνεται στις 47,7 μονάδες, όσο περίπου και τον Ιούλιο. Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,2 από 51,2 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητά του κινήθηκε στα επίπεδα του περασμένου μήνα.
Αν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αύξησαν τις τιμές τους με χαμηλότερο ρυθμό τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγής διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, φθάνοντας στις 59,9 μονάδες από 62,1 τον Ιούλιο.
Ο PMI του μεταποιητικού τομέα μειώθηκε στις 49,7 μονάδες από 49,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες έναντι 46,3 τον Ιούλιο.
Από την Παρασκευή, ο δείκτης Eurostoxx 50, ο οποίος συνασπίζει πενήντα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, έχει χάσει σχεδόν 3,5%. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από μια άνοδο των επιτοκίων των κρατών, αν και η τάση φαίνεται σήμερα να αμβλύνεται.
Η αγορά αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, η ολλανδική TTF, παραμένει τεταμένη. Η τιμή του, νωρίτερα, είχε αυξηθεί κατά 2,26%, στα 283 ευρώ. Tα σενάρια που εξυφαίνονται για τον ενεργειακό κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον χειμώνα, ειδικά αν η Ρωσία διακόψει ή έστω περιορίσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου, είναι εφιαλτικά. Πρόσφατα το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας προέβλεψε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα υπερδιπλαστούν τους επόμενους μήνες, εκτίμηση με την οποία φαίνεται να συμφωνούν και άλλοι. Το Bloomberg επικαλείται την άποψη του Λέον Ιζμπίκι, αναλυτή φυσικού αερίου στην Energy Aspects Ltd, ο οποίος «βλέπει» εκτόξευση των τιμών στα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εάν σταματήσουν οι ροές μέσω του Nord Stream. «Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου στην Ευρώπη, με τα μοντέλα μας να υποδεικνύουν ετήσια μείωση της ζήτησης αερίου από τη βιομηχανία στη Δυτική Ευρώπη κατά 15% το 2022 », σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία το τελευταίο τρίμηνο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μια επιβράδυνση της μεταποίησης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του βιομηχανικού επιμελητηρίου (CBI). Το ισοζύγιο για τους όγκους παραγωγής τους τελευταίους τρεις μήνες (που καταγράφει τη διαφορά μεταξύ των επιχειρήσεων που αναφέρουν αύξηση και μείωση της παραγωγής), μειώθηκε στις -7 μονάδες τον Αύγουστο από τις +6 μονάδες τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό.
Αύξηση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, παρά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Όπως αναφέρει το Βloomberg, ο μηνιαίος δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύθηκε στο -24,9 τον Αύγουστο από -27 τον Ιούλιο. Αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, περίμεναν απώλειες στο -28.
Συρρικνώνεται για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, η γαλλική παραγωγή ακολουθώντας την τάση που παρατηρείται στη Γερμανία καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πληθωρισμό ρεκόρ και την αυξανόμενη αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο δείκτης δραστηριότητας του γαλλικού ιδιωτικού τομέα από την S&P Global (PMI) έπεσε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, και βρέθηκε κάτω από το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωνε, νωρίτερα, πτώση σε ποσοστό 0,20% και διαμορφώνεται στα 0,9928 δολάρια.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 431.34 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.42%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,651.45 μονάδες, με πτώση 0.19%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,486.3 μονάδες, πέφτοντας 0.63%
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,189.40 μονάδες, με βουτιά 0.31%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,362.02 μονάδες, διολίσθησε 0.26%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,377 μονάδες, με απώλειες 0.95%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,222.1 μονάδες, χάνοντας 0.76% μονάδες.