Πολιτική

Νέα υπηρεσία Open Book Press από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης


 Μια νέα εκδοτική πρωτοβουλία ανέλαβε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με στόχο την προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης μεταξύ των Ελλήνων εκδοτών. Το ΕΚΤ ανέπτυξε και διαθέτει την υπηρεσία Open Book Press για την ηλεκτρονική έκδοση βιβλίων και ειδικότερα μονογραφιών, υψηλών επιστημονικών και τεχνικών προδιαγραφών, με ανοικτή πρόσβαση.

Το Open Book Press δίνει τη δυνατότητα σε έγκριτους επιστημονικούς εκδότες να διαθέτουν τον δικό τους ηλεκτρονικό εκδοτικό οίκο μονογραφιών. Η υπηρεσία απευθύνεται σε εκδότες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες και φορείς μνήμης) που επενδύουν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και στην ανοικτή πρόσβαση.

Το ΕΚΤ φιλοδοξεί να καταστήσει το Open Book Press ένα σημαντικό εργαλείο δημοσίευσης βιβλίων, ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, καθώς επίσης μια καινοτόμο υπηρεσία πρόσβασης σε έγκριτο επιστημονικό περιεχόμενο.

Το Open Book Press βασίζεται στη στενή συνεργασία του ΕΚΤ με τους εκδότες. Στο συνεργατικό αυτό μοντέλο, το ΕΚΤ παρέχει την υποδομή, την τεχνογνωσία, συμβουλευτικές υπηρεσίες (διαμόρφωση online εκδοτικών οίκων, οργάνωση εκδοτικής διαδικασίας, στοιχεία ποιότητας περιεχομένου και προσβασιμότητας, ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, κ.ά.), την εκπαίδευση των εκδοτών και, παράλληλα, εξασφαλίζει την προβολή των εκδοτών και των εκδόσεων.

Οι εκδότες, από την πλευρά τους, διαχειρίζονται τις ροές έκδοσης, μεριμνώντας για την παραγωγή έγκριτων μονογραφιών, τη διασφάλιση των διαδικασιών ποιότητας (κανονισμοί, διαδικασίες αξιολόγησης) και τη δημιουργία ενός λειτουργικού ηλεκτρονικού εκδοτικού οίκου.

Με τη συμμετοχή τους στο Open Book Press του ΕΚΤ, οι Έλληνες εκδότες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της Ανοικτής Επιστήμης και επιπλέον συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των χρηματοδοτών της έρευνας για την Ανοικτή Πρόσβαση (Ορίζοντας 2020, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, πρόγραμμα "Αριστεία" κ.λπ.).

Μέσω του Open Book Press, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες ανοικτού κώδικα, έχουν ήδη αναπτυχθεί πέντε εκδοτικοί οίκοι μονογραφιών ανοικτής πρόσβασης, με αντίστοιχο αριθμό εκδόσεων. Αυτοί είναι αποτέλεσμα πιλοτικής δράσης που διεξήχθη με τους ακόλουθους εκδότες που ήδη συνεργάζονταν με το ΕΚΤ:

* Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με το νέο βιβλίο του ερευνητή του ΙΙΕ/ΕΙΕ δρος Γιώργου Θ. Καρδαρά: "Οι Άντες - Ιστορία και Πολιτισμός (4ος-8ος αι.)".

* Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστοριογραφίας και της Θεωρίας της Ιστορίας (historein/ιστορείν) με τη μονογραφία: "Το Παρελθόν στο Δίκτυο: Εικόνα, τεχνολογία και ιστορική κουλτούρα στη σύγχρονη Ελλάδα (1994-2005)" του καθηγητή Μήτσου Μπιλάλη.

* Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, με την έκδοση: "Οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα στις εκκλησίες της Ρόδου", της δρος Κωσταντίας Κεφαλά.

* Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με την έκδοση: "Kατασκευάζοντας έμφυλες ταυτότητες: η ρητορική του φύλου στο λόγο εργαζομένων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διακίνηση και εμπορία γυναικών", της δρος Μάκη Κωστούλα.

* Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη μελέτη της δρος Λένας Τσιπούρη "Ευρωπαϊκή Οικονομική Ενοποίηση: Μεταξύ Σφύρας και Άκμονος".