Να... κλωτσήσει στο μακρινό μέλλον την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αποσπάσει νέες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για τις περικοπές των συντάξεων επιχειρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει ενισχύσει τη θέση του με τη διαφαινόμενη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα υπό την εποπτεία του, έστω και χωρίς χρηματοδότηση μέχρι να λάβει η ευρωζώνη αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εάν κλείσει μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου για εκταμίευση της δόσης με το ΔΝΤ να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η κυβέρνηση θα κληθεί να ικανοποιήσει σε ασφυκτικά χρονικά όρια όλες τις αξιώσεις του Ταμείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φόρμουλα που εξετάζεται περιλαμβάνει την άμεση ολοκλήρωση ενός νέου μνημονίου με το Ταμείο (Memorandum of Economic and Financial Policy - MEFP), το οποίο θα τεθεί αμέσως σε ισχύ, παρότι η παροχή χρηματοδότησης θα παραμείνει σε εκκρεμότητα.
Η ομάδα του Πόουλ Τόμσεν θα προσέλθει με... άγριες διαθέσεις σε αυτή τη διαπραγμάτευση και ήδη ο Δανός τεχνοκράτης έχει ρίξει μια «βόμβα» για τα εργασιακά, στη συζήτηση που έγινε στο Eurogroup:
- Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, ο κ. Τόμσεν επιχείρησε να... κλέψει το ιερό δισκοπότηρο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε καθορισμένη νομοθετικά ημερομηνία.
- Το πολυνομοσχέδιο που είναι πλέον νόμος του κράτους ορίζει ότι στις 21 Αυγούστου 2018 θα αρθεί η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Όπως είχε τονίσει η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, «οι δυο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα βρίσκονται πια σε αναστολή από την 21η Αυγούστου του 2018».
- Όμως, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε στο Eurogroup, χωρίς να αμφισβητηθεί αυτό από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι η ημερομηνία που μνημονεύεται στο νέο νόμο δεν έχει συμφωνηθεί με το Ταμείο και θα πρέπει να αλλάξει!
- Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όπως προκύπτει από τα σχετικά του κείμενα, το Ταμείο θεωρεί πρόωρη την επαναφορά των συμβάσεων από το 2018, επειδή η ανεργία θα παραμένει πολύ υψηλή. Έτσι, αναμένεται να αξιώσει τη χρονική μετάθεση της επαναφοράς των συμβάσεων στο μέλλον -ίσως και στο πολύ μακρινό μέλλον- ακυρώνοντας ένα από τα λίγα επιτεύγματα της κυβέρνησης στις προηγηθείσες διαπραγματεύσεις, το οποίο έχει και άμεση πολιτική σύνδεση με το αριστερό προφίλ της.
Περικοπές... βρέξει-χιονίσει
Από την ίδια τοποθέτηση του Π. Τόμσεν στο Eurogroup προκύπτει ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες, που προφανώς αν δεν κλείσουν -μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα- δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί και η κατάρτιση του MEFP, για να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η έγκριση ενός νέου προγράμματος.
Σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων, ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ ζήτησε όχι μόνο να υποβληθεί από την κυβέρνηση μια νομική γνωμοδότηση, που θα βεβαιώνει ότι είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, αλλά και να αναλάβει η κυβέρνηση δεσμεύσεις ότι οι περικοπές θα γίνουν με άλλο τρόπο, στην περίπτωση που κριθούν από τη Δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικές. Δεν είναι σαφές αν το Ταμείο θα αρκεσθεί σε μια γενική πολιτική δέσμευση ότι οι περικοπές θα γίνουν... βρέξει - χιονίσει, ή αν θα ζητήσει και να σκιαγραφηθεί στο μνημόνιο η εναλλακτική νομική οδός για την επιβολή τους.
Επιπλέον, ο κ. Τόμσεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, δήλωσε στο Eurogroup ότι με το πολυνομοσχέδιο έχουν εκπληρωθεί τρία από τα επτά προαπαιτούμενα που είχε ζητήσει το Ταμείο, πέραν των 140 προαπαιτούμενων δράσεων, που είχαν συμφωνηθεί στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Και αυτό το θέμα θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για το MEFP και δεν αποκλείονται δυσάρεστες εκπλήξεις.