Πολιτική

Νέα συνάντηση με τους Θεσμούς για το Ασφαλιστικό


Σήμερα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του κουαρτέτου χθες από την Αθήνα, με στόχο να συνομιλήσει τετ α τετ με τους επικεφαλής  των κλιμακίων στις Βρυξέλλες. Το Μαξίμου υποστήριξε ότι η αποχώρηση ήταν προγραμματισμένη για να γίνουν διαβουλεύσεις και ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν σήμερα προκειμένου να κλείσει τα επόμενα 24ωρα η συμφωνία.

Η Κομσιόν σημείωσε ότι ο λόγος που επέστρεψαν χθες στις Βρυξέλλες ήταν για να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό. Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη ενημέρωση Τύπου, στις Βρυξέλλες. 

«Εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», είπε η Μίνα Αντρέεβα, παραπέμποντας σε δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα προχωράνε «καλά» και σημειώνεται «πρόοδος».

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης - Τι ζητούν οι δανειστές

Η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν μπορεί να κάνει άλλη υποχώρηση πέραν της πρότασης για μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές με δίχτυ ασφαλείας τα 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) και στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ εμφανίζονται να επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει τον κανόνα βιωσιμότητας, βάσει του οποίου ένα σημαντικό μέρος των ελλειμμάτων μπορεί να καλυφθεί και από την εκποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ, η οποία εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί, με την ένταξη σε αυτό και των κλάδων εφάπαξ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όσον αφορά στους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Οι δανειστές φαίνεται πως συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης, καθώς και για συντελεστή 2% για τα έτη από 39,1 μέχρι 42.

Παραμένουν βέβαια έντονες οι διαφωνίες για τους ενδιάμεσους συντελεστές, καθώς το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που ζητούν οι θεσμοί δεν ξεπερνά το 40% (για την ανταποδοτική σύνταξη), ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 45%.