Αγορές

Νέα πτώση στις αγορές της Ευρώπης- Απώλειες πάνω από 1%


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε νέο επίπεδο - ρεκόρ τον Αύγουστο, ενισχύοντας την προοπτική νέων μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%. Το ενεργειακό κόστος ήταν και πάλι ο μοχλός αύξησης των τιμών, αλλά και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 5%.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες της ΕΚΤ καθώς αυτή κινείται για μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών πριν ακόμη από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και η αναστροφή κάποιων επιδοτήσεων στη Γερμανία σχεδόν διασφαλίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10% για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις άστατες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η ταχεία αύξηση των τιμών διαχέεται στην οικονομία. Ο πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε στο 5,5% από 5,1%.

Όλα τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το επιχείρημα για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις 8 Σεπτεμβρίου και ευνοούν έναν αυξανόμενο αριθμό μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ που θέλουν μία πολύ μεγάλη αύξηση. Ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστηρίζουν μία αύξηση 75 μονάδων βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, το οποίο σήμερα είναι μηδενικό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν μία αύξηση 50 μ.β., αντίστοιχη με αυτή του Ιουλίου.

Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στην Ιταλία άγγιξε το 8,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας, Istat. Σε μηνιαία βάση, η αύξηση είναι του 0,8%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1985 μέχρι σήμερα. Όπως υπογραμμίζει το Istat, κύριο ρόλο στην αύξηση των τιμών παίζουν οι συνεχείς ανατιμήσεις του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, τα ενεργειακά αγαθά παρουσίασαν τον περασμένο μήνα αύξηση 44,9% στην Ιταλία, ενώ τα τρόφιμα 10,5%. Μόνο στοιχείο, που συμβάλλει σε έναν κάποιο περιορισμό των αυξητικών αυτών τάσεων, είναι η σχετική συγκράτηση της τιμής των καυσίμων, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των κρατικών φόρων, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 έπεσε η εμπιστοσύνη στις τάξεις των βρετανικών επιχειρήσεων. Το μηνιαίο επιχειρηματικό βαρόμετρο της Lloyds Bank διολίσθησε στο 16% τον Αύγουστο από 25% τον Ιούλιο, με πολλές εταιρείες να ανησυχούν από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών. Η συνολική επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε πτώση εννέα μονάδες στο 16%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 415.94 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.92%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,514.05 μονάδες, με πτώση 1.34%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,279.27 μονάδες, πέφτοντας 1.12%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,838.72 μονάδες, με βουτιά 0.94%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,125.1 μονάδες, διολίσθησε 1.37%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,543 μονάδες, με απώλειες 1.29%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,882.14 μονάδες, χάνοντας 1.22%.

Διαβαστε επισης