Πολιτική

Νέα πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ανακοίνωσε η πρωθυπουργός


Μια νέα πρωτοβουλία, με τη μορφή της διαβούλευσης, υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνει η πρωθυπουργός της Σκωτίας και αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα εκτιμώντας ότι τα συμφέροντα των Σκωτσέζων απειλούνται από το Brexit.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε με ποσοστό 52% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η Σκωτία τάχθηκε σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ένωση και έκτοτε η Στέρτζον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει πως η επιλογή να διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, έπειτα από εκείνο του Σεπτεμβρίου 2014, βρίσκεται "στο τραπέζι".
"Τα συμφέροντα της Σκωτίας απειλούνται", δήλωσε σε ομιλία της στο Στέρλινγκ, έναν τόπο με συμβολική σημασία, καθώς ο Ουίλιαμ Ουάλας, ήρωας και σύμβολο της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, είχε κερδίσει εκεί το 1297 μια ιστορική μάχη εναντίον των Άγγλων.
Το Brexit, εξήγησε, θα οδηγήσει όχι μόνο στην έξοδο της Σκωτίας "παρά τη θέλησή της" από την ΕΕ, αλλά επίσης στην έξοδο από την "ενιαία αγορά". "Δεν είμαι έτοιμη να μείνω με σταυρωμένα χέρια να κοιτάζω αυτό που θα συμβεί χωρίς να δώσω μάχη", πρόσθεσε η Στέρτζον, η οποία είναι επίσης αρχηγός του SNP που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
"Θα βρούμε τα μέσα για να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη", δήλωσε ανακοινώνοντας την έναρξη μιας μεγάλης διαβούλευσης που θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου με στόχο να συμμετάσχουν σ' αυτή δύο εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό περίπου 5,3 εκατομμυρίων.
Εκτός από τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων, οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να απαντήσουν ον-λάιν σ' ένα ερωτηματολόγιο και κυρίως να πουν αν είναι έτοιμοι "να στηρίξουν τη διοργάνωση" ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ώστε να "προστατευθούν τα συμφέροντα της Σκωτίας στην Ευρώπη".
Πάντως η Στέρτζον παραδέχθηκε πως δεν έχει πείσει ακόμη τους Σκωτσέζους, καθώς μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov και της εφημερίδας The Times, που δημοσιεύεται σήμερα, δείχνει πως εξακολουθούν να αντιτίθενται στην ανεξαρτησία σε ποσοστό 54%.