Υγεία

Νέα παράταση του lockdown-Ομίχλη για το άνοιγμα της αγοράς


Με την επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων και το σύστημα υγείας να έχει ξεπεράσει τα όριά του (χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 706), παρά το μεγαλύτερης διάρκειας lockdown στην Ευρώπη (ίσως και παγκόσμια) που οδεύει στη συμπλήρωση 5 μηνών (!), η νέα παράτασή του σήμερα θεωρείται σχεδόν βέβαιη. 

Η ζοφερή επιδημιολογική εικόνα της τρέχουσας εβδομάδας δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ως εκ τούτου η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου είναι εκτός ατζέντας της σημερινής συνεδρίασης των ειδικών. 

Συνεπώς, το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών από την περασμένη Δευτέρα, δεν θα έχει συνέχεια, τουλάχιστον για τον Μάρτιο, με την άρση περιορισμών στην αγορά και το άνοιγμα σχολείων να μετατίθεται στον Απρίλιο

Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως, όταν αρχίσει να μειώνεται η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με αρκετούς να προτείνουν η αρχή της επανεκκίνησης να γίνει με click away. 

Βεβαίως, η κάθε χαμένη εβδομάδα επιβαρύνει την ήδη κακή κατάσταση των εμπορικών επιχειρήσεων, με χιλιάδες από αυτές να βρίσκονται ένα βήμα πριν από το οριστικό λουκέτο. Ταυτόχρονα, με την παράταση του lockdown προκύπτει ανησυχία για την απώλεια σημαντικού μέρους της πασχαλινής αγοράς. Όσον αφορά την πολύπαθη εστίαση το επικρατέστερο σενάριο θέλει την επαναλειτουργία της, σε εξωτερικούς χώρους, το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. 

Θετικά σημάδια για την Αττική 

Για την εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μίλησαν σήμερα (26/3) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο Ν. Θωμαΐδης ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα». 

Ο καθηγητής εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε.» Τόνισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική. Ο καθηγητής υποστήριξε  πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.

Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, προσέθεσε ο Α. Σκουτέλης. Τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο», όμως θα αντέξουν, εκτίμησε. «Το ΕΣΥ είναι σκληροτράχηλο και θα αντέξει. Αντέχει χάρη στην προσπάθεια των υπηρετούντων.»

Επεσήμανε, όμως, ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα. Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών,  άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρίνισε ο Α. Σκουτέλης.

Για το Πάσχα, συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο Ν. Θωμαΐδης. Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση, ανέφερε ο Α. Σκουτέλης.

Διαβαστε επισης