Χρηστικά

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων – Τι σχεδιάζεται για την επιστρεπτέα και την αναστολή εργασίας


Την ώρα που η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού τροφοδοτεί εκ νέου σενάρια για καραντίνα και προκαλεί έντονη ανησυχία σ’ όλο το φάσμα του «επιχειρείν» και της οικονομίας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών.

Το πλέγμα μέτρων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει ως βασική στόχευση την ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων. Μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων που θέτει το ΥΠΟΙΚ αφορά την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού (535 ευρώ) σε εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους θα τεθούν σε αναστολή, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αξιολόγησε ως προτεραιότητα τις αναστολές και την αποζημίωση, μιλώντας στο Real FM: «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα θα αξιολογηθεί η κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σταϊκούρας.

Ο δεύτερος πυλώνας του νέου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή και για τις πάγιες δαπάνες. Το ΥΠΟΙΚ, που πρόσφατα έδωσε παράταση στην καταβολή των πρώτων δόσεων όσο και του εφάπαξ ποσού, ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για περαιτέρω μείωση του ποσού της επιστροφής των ενισχύσεων.

Στα σχέδια επί χάρτου που κάνει το υπουργείο Οικονομικών για τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνεται και η επέκταση του  προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς επίσης και πρόσθετες παρεμβάσεις που αφορούν την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας. «Η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι εν λόγω σχεδιασμοί, βεβαίως, έχουν άμεση συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση αλλά και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, η οποία δεν επιθυμεί να εξαντλήσει τις στρατηγικές οικονομικές της εφεδρείες και πορεύεται μ’ όσα προκύπτουν βάσει της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 1 δισ.ευρώ το 11μηνο του 2021 και η σημαντική αύξηση των εσόδων την ίδια περίοδο, δημιουργούν δημοσιονομικό περιθώριο για νέα μέτρα, που όμως, σε κάθε περίπτωση, θα είναι πιο περιορισμένα-στοχευμένα και όχι με οριζόντιο χαρακτήρα, όπως τις προηγούμενες φορές.
 

Διαβαστε επισης