Πολιτική

Νέα κρίση από την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα


Νέος γύρος έντασης από την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, την οποία διέταξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ανακοινώθηκε ως «επιτυχής εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς» με σκοπό «να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά». 

Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους στο διάστημα, αναφέρει σε σημερινή δήλωση που εξέδωσε η βορειοκορεατική πρεσβεία στη Μόσχα.

"Η κρατική υπηρεσία εξερεύνησης του διαστήματος, ακολουθώντας την πολιτική του Κόμματος των Εργατών της Κορέας να δίνεται προτεραιότητα στην επιστήμη και την τεχνολογία, θα συνεχίσει να εκτοξεύει και άλλους τεχνητους δορυφόρους", αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι έγινε αντιληπτή η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η τροχιά του οποίου παρακολουθείται και δεν απειλεί συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Τα ευρύματα

Η Νότια Κορέα βρήκε έναν κώνο ρύγχους πυραύλου που πιστεύεται ότι έπεσε από αυτόν που εκτοξεύτηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.

Το αντικείμενο αυτό βρέθηκε νοτιοανατολικά της νήσου Τζεζού της Νότιας Κορέας από ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, διευκρίνισε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Ο κώνος ρύγχους προστατεύει το ωφέλιμο φορτίο ή τον δορυφόρο που μεταφέρεται από έναν πύραυλο στο διάστημα.

Η ανάκτηση τμημάτων του πυραύλου θα συμβάλει στην παροχή περισσότερων στοιχείων όσον αφορά το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Καταδίκασε ο ΟΗΕ, συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε την Πιονγιάνγκ να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες».

Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.

Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει — τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη. Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου "δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Ετοιμάζουν αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για την Άμυνα αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος -ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα- για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, έκανε σήμερα γνωστό το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ, μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ. 

«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ,Ράι Τζε-Σέουνγκ.

Η Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο. 

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. 

Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου, ενώ σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου, υπογραμμίζεται ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας. 

«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα, σκοπεύουμε, σε στενή συνεργασία με την διεθνή κοινότητα, να λάβουμε μέτρα χωρίς να διστάσουμε. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Άμπε. 

Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για μια «καθαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Η Ρωσία

Η Ρωσία καταδίκασε με τη σειρά της την εκτόξευση του πυραύλου, την οποία έκρινε ως πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της και είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Πιονγκγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζει επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

«Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει υπ'όψιν τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία. Η πορεία που επέλεξε η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί παρά να εγείρει έντονη διαμαρτυρία. Συστήνουμε απερίφραστα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να σκεφτεί αν η πολιτική να αντιτάσσεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της», επισημαίνει η Μόσχα.