Άμυνα & Διπλωματία

Νέα κούρσα πυρηνικών, μειώνεται ο συνολικός αριθμός των όπλων


Οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ινστιτούτο Sipri, το οποίο προειδοποιεί για τις “ζοφερές” προοπτικές του ελέγχου αυτών των οπλοστασίων.

“Η αναστολή του ζωτικής σημασίας διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ (σ.σ. καθώς τα οπλοστάσιά τους αποτελούν περισσότερο από το 90% του συνόλου) ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών”, προειδοποίησε ο Σάνον Κάλι διευθυντής του προγράμματος ελέγχου των πυρηνικών όπλων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (Sipri) και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ο ερευνητής αναφέρεται κυρίως στο μέλλον της ρωσοαμερικανικής συνθήκης New Start, η οποία υπεγράφη το 2010 και λήγει στις αρχές του 2021.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πυρηνική συμφωνία που εξακολουθεί να ισχύει μεταξύ των δύο χωρών και η οποία έχει στόχο να διατηρήσει τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους σε επίπεδα κάτω από αυτά της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

“Οι συζητήσεις για την παράταση της New Start ή για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας δεν σημείωσαν προόδους το 2019”, επισημαίνουν οι ερευνητές του Sipri.

Παράλληλα οι πυρηνικές δυνάμεις εξακολουθούν να εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους και η Κίνα, όπως και η Ινδία, να το αυξάνουν.

“Η Κίνα βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του πυρηνικού της οπλοστασίου. Για πρώτη φορά αναπτύσσει μια ‘πυρηνική τριάδα’”, πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από τη θάλασσα, από αέρος και με χερσαία μέσα, εξήγησε το Sipri.

Εξάλλου το Πεκίνο αγνοεί συστηματικά τις προσκλήσεις της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τον περιορισμό της κούρσας εξοπλισμών.

Λιγότερα πυρηνικά όπλα

Ωστόσο ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως σημείωσε μικρή πτώση στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Στις αρχές του 2020 οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα διέθεταν 13.400 πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Sipri, δηλαδή 500 λιγότερα σε σχέση με τις αρχές του 2019.

Η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Αν και το μέλλον της New Start παραμένει σήμερα αβέβαιο, οι δύο χώρες συνέχισαν το 2019 να τηρούν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας.

Το Sipri ανέφερε ότι “οι δυνάμεις των δύο χωρών παρέμειναν κάτω από τα όρια που θέτει” η συμφωνία.

Όμως συνέχισε, οι δύο χώρες “έχουν ξεκινήσει εκτεταμένα και κοστοβόρα προγράμματα για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών κεφαλών τους, των πυραυλικών τους συστημάτων και των αεροσκαφών τους που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και των εγκαταστάσεων κατασκευής πυρηνικών όπλων”.

Εξάλλου φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια η Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP).

Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως έχει μειωθεί δραστικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του με περίπου 70.000 τέτοιου είδους όπλα.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης