Την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα με επτά νέα κίνητρα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος της ενίσχυσης της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι να αυξηθούν οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ηλεκτροκίνηση.
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου σε τοποθέτησή της στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης το υπουργείο ήδη επεξεργάζεται με στόχο να τα θέσει σε εφαρμογή εντός του 2021 τα εξής πιο στοχευμένα κίνητρα:
- Κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος μετά το τέλος της ελάχιστης χρονομίσθωσης των 36 μηνών. Το υπουργείο αποφάσισε να καταργήσει την υποχρεωτική αγορά του οχήματος προκειμένου να κάνει πιο ελκυστική τη χρονομίσθωση.
- Αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων οχηματων για εταιρίες. Μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα αγοράς 3 αυτοκινήτων, η οποία θα αυξηθεί σε 10, ενώ το συγκεκριμένο κίνητρο θα ισχύει τόσο για την ηπειρωτική όσο και για τη νησιωτική χώρα.
- Δυνατότητα εκχώρησης του ποσού της επιδότησης στις τράπεζες ώστε αυτές να δανειοδοτούν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με ισόποσο ποσό για την απόκτηση οχήματος. Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών ώστε οι ωφελούμενοι να μη χρειάζεται να καταβάλουν το σύνολο του ποσό, το οποίο τους επιστρέφεται μεταγενέστερα με την επιδότηση.
- Αύξηση του ποσού για την απόσυρση ταξί. Να σημειωθεί ότι με τα υφιστάμενα κίνητρα η απόσυρση του ταξί στην περίπτωση αγοράς επιδοτούμενου ηλεκτρικού οχήματος είναι υποχρεωτική και πληρώνεται με 2.500 ευρώ.
- Διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος ώστε στη δράση να μπορούν να μετέχουν ως επιλέξιμες δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
- Δυνατότητα επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου όχι μόνο στα φυσικά πρόσωπα αλλά και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως π.χ. οι εταιρίες ενοικίασης οχημάτων ή τα ξενοδοχεία.
- Δυνατότητα επιδότησης της αγοράς «έξυπνων» φορτιστών όχι μόνο στα φυσικά αλλά και στα νομικά πρόσωπα.
Η Α. Σδούκου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία του προγράμματος επισημαίνοντας ότι μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών υπεβλήθησαν περίπου 10.000 αιτήσεις και έχουν απορροφηθεί σχεδόν 9 εκατομμύρια από τα συνολικά 45 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα με τον τζίρο που δημιουργήθηκε στην αγορά να φτάνει τα 42 εκατομμύρια ευρώ.
2.150 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το 2020
Βάσει των στοιχείων του υπουργείου, μέσα στο 2020 έγιναν 2.150 ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,6% του συνόλου των ταξινομήσεων στη χώρα μας, ενώ τον τελευταίο μήνα του έτους το 10% των νέων ταξινομήσεων αφορούσε ηλεκτρικά οχήματα: «Είχαμε ως στόχο τα 1.265 αυτοκίνητα για όλη τη χρονιά και τελικά βγήκαν στους δρόμους 2.150» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Σδούκου.
πηγή: carselectric.gr