Στα σχέδια επενδύσεων της Enel Green Power Ηellas περιλαμβάνονται έργα συνολικής ισχύος 1.5 GW, από τα οποία τα 630 MW αφορούν στην ανάπτυξη Κατανεμόμενων Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ) στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι στο 25ο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, ο Επικεφαλής Ευρώπης της εταιρείας και Πρόεδρος της SolarPower Europe, κ. Αριστοτέλης Χαντάβας.
«Τα συγκεκριμένα συστήματα αποθήκευσης συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά πάρκα πίσω από το δίκτυο, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, να επιταχύνουν την απολιγνιτοποίηση και να βοηθήσουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ», εξήγησε.
Μάλιστα, ο κ. Χαντάβας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ύπαρξης ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο σε συνδυασμό με την ομαλή λειτουργία της αγοράς θα δημιουργήσουν ένα σταθερό και ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις. «Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να διασφαλίσει ένα δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς, ο οποίος θα επιτρέπει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών. Για να προσελκύσει λοιπόν επενδυτές που θα προσθέσουν σημαντική αξία στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και για να προσφέρει σταθερότητα, η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς και αντικειμενικού ανταγωνισμού», δήλωσε.
Αφού παρουσίασε το πώς η Enel μεταμορφώθηκε την τελευταία εικοσαετία σε παγκόσμιο ενεργειακό ηγέτη, με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και με ένα πλάνο επενδύσεων 85 δις μέχρι το 2030, αναφέρθηκε και στην παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα από το 2008. «Έχουμε επενδύσει πάνω από 1 δις σε ανανεώσιμα έργα στη χώρα, ένα εκ των οποίων είναι ο Καφηρέας, μία από τις μεγαλύτερες συστοιχίες αιολικών πάρκων στα Βαλκάνια και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ο Καφηρέας καθόρισε την εξέλιξη της ενεργειακής αγοράς στη χώρα, προσελκύοντας μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στις ΑΠΕ μετά από μια μεγάλη περίοδο ακινησίας, και ουσιαστικά κατέστησε την Enel Green Power ηγέτη της εγχώριας αγοράς».
Τέλος, ο κύριος Α. Χαντάβας αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας, το οποίο διατρέχει τη φιλοσοφία όλης της εταιρείας και σχετίζεται με την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. «Για την Enel Green Power πάντοτε πρώτη προτεραιότητα είναι να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, δείχνοντας πάντα τον ύψιστο σεβασμό στο περιβάλλον».