Νέα ένταση αναμένεται στη Λιβύη μετά τη χθεσινή απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, ότι η κυβέρνηση υπό τον Φάτι Μπασάγα, θα εδρεύει προς το παρόν στη Σύρτη.
Η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά αρνείται να παραδώσει την εξουσία και έχει τα κυβερνητικά κτίρια και αυτός είναι ό λόγος που η κυβέρνηση Μπασάγα μένει στη Σύρτη, περιοχή που ελέγχει ο ίδιος.
Αναμένεται νέος γύρος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων εντός και εκτός της χώρας, με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη, αφού οι εκλογές δεν έγιναν πριν έξι μήνες, ο Ντμπεϊμπά δε θέλει να παραδώσει την εξουσία, διότι όπως λέει, δεν έγιναν οι προεδρικές εκλογές, ενώ η πλευρά Χάφταρ φαίνεται να έκανε ένα βήμα πίσω βάζοντας επι κεφαλής τον Μπασάγα.
Και καθώς η Δύση έχει στρέψει την προσοχή της στην Ουκρανία αρκεί μια σπίθα να επαναφέρει τις συγκρούσεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Κερδισμένος στην όλη υπόθεση είναι η Τουρκία, η οποία στη χειρότερη των περιπτώσεων θα αναγκαστεί να απομακρύνει από την Τρίπολη μόνο τους μισθοφόρους εκ Συρίας, διότι ο Μπασάγα στις πρώτες του δηλώσεις αναγνώρισε τη στρατιωτική συμφωνία με την Άγκυρα που υπεγράφη μαζί με του τουρκολιβικό σύμφωνο.
Εξάλλου ο Μπασάγα ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Σάαρτζ και μαζί με τον Ντμπεϊμπά είναι φιλικά προσκείμενοι στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι με την πλευρά Χάφταρ είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την πλευρά Ντμπεϊμπά η Τουρκία και το Κατάρ.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά αφού η πλευρά Χάφταρ έχει μεν πει ότι το τουρκολιβικό μνημόνιο είναι άκυρο, αλλά δεν είναι απίθανο αν τελικά ο Μπασάγα αναλάβει επι κεφαλής όλης της Λιβύης να ... το δει λίγο διαφορετικά λόγω των πιέσεων που ήδη ασκεί η Άγκυρα.