Κάθε φορά που κάποιος φορέας αναφέρεται στην οικονομική, επιχειρηματική και ενδεχομένως επισιτιστική κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν ανακαλύπτει την… πυρίτιδα. Ο ισχυρός αρνητικός αντίκτυπος της σύρραξης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας είναι αναντίρρητος και πιστοποιείται από όλους τους κορυφαίους θεσμούς και αναλυτές.
Ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο προστέθηκε στην ήδη μεγάλη λίστα, προερχόμενο από τον πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, ο οποίος εκτίμησε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, όπως και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση.
Η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ο Μαλπάς σε εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η περιορισμένη παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες αλλού.
«Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ (...) είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση», τόνισε, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Οι οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δουν και οι δύο σημαντική συρρίκνωση, ενώ η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ βλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη, συνέχισε.
Σύμφωνα με τον Μαλπάς, οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται ακόμη πιο σκληρά δεδομένων των ελλείψεων λιπασμάτων και αποθεμάτων τροφίμων και προμηθειών ενέργειας. «Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών ενέργειας αρκεί για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της», υπογράμμισε.
Στην Κίνα, η σχετικά απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης βασίστηκε στην πανδημία της COVID-19, στον πληθωρισμό και στην προϋπάρχουσα κρίση ακινήτων που αντιμετώπιζε η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη τον περασμένο μήνα μειώσει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, σε 3,2% από 4,1%, λόγω του αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Μαλπάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια παγκόσμια ύφεση.