Επιδεινώνεται πάλι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής και της παγκόσμιας οικονομίας και για τις επιπτώσεις από την καθίζηση των τιμών πετρελαίου. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, υποχωρούν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων, χρήμα μετακινείται σε ασφαλή ομόλογα. Χαμηλό βαρομετρικό και στο ΧΑ, όπου ο ΓΔ βυθίζεται 5% χαμηλότερα.
Η χθεσινή ανοδική αντίδραση-ανάπαυλα στο ΧΑ και στα ξένα χρηματιστήριαείχε δημιουργήσει ελπίδες ότι η πτώση μπορεί να ανακοπεί. Σήμερα αποδεικνύεται ότι οι φόβοι για παγκόσμια κρίση είναι ισχυρότεροι από τις προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία.
Οι "αρκούδες" έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε όλες τις αγορές, προκαλώντας φόβους για ντόμινο. Το ΧΑ καταγράφει σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς πέραν της διεθνούς συγκυρίας ενσωματώνει στις αποτιμήσεις των μετοχών και το ρίσκο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, της αβεβαιότητας με το ασφαλιστικό και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας.
Στην Ευρώπη ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC χάνουν αντίστοιχα 2,8% και 3%. Περίπου 4% είναι οι απώλειες του βασικού δείκτη στο ρωσικό χρηματιστήριο. Μεγάλη πτώση κατέγραψαν νωρίτερα οι αγορές στην Αίγυπτο (-4,7%) στην Σαουδική Αραβία (-4,3%), η Ρωσία (-4,1% στην Ασία (από -3,7% και πάνω) ενώ
Από την αρχή του έτους, πρωταθλητής της πτώσης είναι ο πετρέλαιο – το brent, στα 28 δολ. έχει χάσει 25,6%. Ακολουθούν πέντε χρηματιστήρια: Σαουδική Αραβία (-20,2%) Αίγυπτος (-17,3%), Κατάρ (-16,7%), Ρωσία (-16,4%) και Ελλάδα (-16,1%).
Αβεβαιότητα και αρνητικές ενδείξεις
Το ελληνικό χρηματιστήριο, πέραν των επιδράσεων που δέχεται από τις διεθνείς αγορές, "πληρώνει" την αβεβαιότητα για το πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το ασφαλιστικό κυριαρχεί με τους πιστωτές να ζητούν αλλαγές οι οποίες αν γίνουν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χάσει ένα σημαντικό μέρος των υποστηριχτών της. Από την άλλη μεριά, αν δεν γίνουν, πάλι αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο της χώρας.
Έτσι αντί να επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στη διεθνή κρίση λόγω του ότι είναι θεωρητικά φτηνό στις τρέχουσες αποτιμήσεις, καταγράφει συνεχώς απώλειες.
Το χειρότερο ωστόσο για τις ευρωπαϊκές αγορές είναι ότι έχει δοθεί τεχνικό σήμα ρευστοποιήσεων καθώς οι δείκτες έχουν πέσει χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων. Αυτό και μόνο κάνει τους διαχειριστές να είναι σε αναμονή και φυσικά σε ετοιμότητα ώστε να αγοράσουν και πάλι όταν οι τεχνικοί δείκτες δώσουν σήμα αγοράς.
Η συνεδρίαση
Στο ελληνικό χρηματιστήριο η εικόνα είναι εξόχως αρνητική και οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω πτώση. Υποχωρώντας κατά 5% ο Γενικός Δείκτης προσεγίζει τις 530 μονάδες και έχει χάσει πλέον την επαφή με την περιοχή στήριξης στις 560-550 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 11,3%. Η Eurobank -13,1% στα 0,734 ευρώ, η Πειραιώς -14,5% στα 0,165 ευρώ, η Alpha -10,6% στα 1,7 ευρώ και η Εθνική χάνει 7,2% στα 0,232 ευρώ. Αυτές είναι και οι μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών που ανήκουν στον FTSE 25. Καμία μετοχή του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν διασώζεται ενώ τη μικρότερη χασούρα καταγράφει η Jumbo (-1,69).
H πορεία του ΓΔ τους τελευταίους μήνες