Πολιτική

Νέα διαγνωστική εξέταση που ανιχνεύει όλους τους ιούς


H σωστή διάγνωση μίας ασθένειας είναι βασική για τη σωστή επιλογή θεραπείας. Στις περιπτώσεις, όμως, που αιτία της ασθένειας είναι κάποιος ιός, οι τρέχουσες διαγνωστικές μέθοδοι δεν είναι συνήθως τόσο ευαίσθητες στην ανίχνευσή του και ο γιατρός πρέπει να υποπτευθεί από τα συμπτώματα του ασθενούς ποιος ιός μπορεί να εμπλέκεται ώστε να ορίσει τις σωστές εξετάσεις. Για μία νέα διαγνωστική μέθοδο μας ενημερώνει ο Mοριακός Βιολόγος, Ερμής Γεωργιάδης, η οποία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει κάθε ιό.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει το ViroCap, μία νέα διαγνωστική εξέταση προερχόμενη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis, η οποία μπορεί να ανιχνεύει οποιοδήποτε ιό μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και τα ζώα. «Με την εξέταση αυτή, δεν χρειάζεται να ξέρεις τι ψάχνεις», δήλωσε ο Gregory Storch, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Για την ανάπτυξη της εξέτασης αυτής, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μοναδικές αλληλουχίες DNA και RNA (περίπου 2 εκατομμύρια κομμάτια γενετικού υλικού μέχρι τώρα) από κάθε ομάδα ιών που είναι γνωστό ότι προσβάλουν τους ανθρώπους και τα ζώα. Αυτές συγκρίνονται με γενετικό υλικό από το αίμα, τα περιττώματα ή τα πτύελα του ασθενούς. Εάν υπάρχει ταυτοποίηση, τότε το υλικό αναλύεται γενετικά για να εξαχθεί η διάγνωση.

Σε προκαταρκτικό έλεγχο σε δύο ομάδες παιδιών, οι ερευνητές παρατήρησαν 52% αύξηση στον αριθμό των ιών που ανιχνεύθηκαν σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Το διαγνωστικό τεστ μπορεί επίσης να ανιχνεύσει πολύ αμυδρές γενετικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε ιούς ιδίου τύπου όπως κάποια εξαιρετικά ισχυρά εποχιακά είδη του ιού της γρίπης (H3N2).

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνική για να ανιχνεύσουν εξάρσεις θανάσιμων ιών όπως ο Έμπολα, ο Marburg ή ο SARS ή ιούς του γαστρεντερικού συστήματος όπως ο rotavirus και ο norovirus. Παρ’ ότι η εξέταση δε θα είναι διαθέσιμη για κλινική χρήση παρά μετά από μερικά χρόνια, λόγω της ανάγκης επιπλέον έρευνας αξιολόγησης της ακρίβειάς της, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για τη μελέτη του virome (το σύνολο των ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα). Επιπλέον, οι ερευνητές ελπίζουν να μελετήσουν και άλλα παθογόνα με την τεχνολογία αυτή, όπως οι μύκητες και τα βακτήρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις