Αγορές

Νέα άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ καλύπτοντας μερικώς το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, ενώ αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, προανήγγειλε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η ίδια αναφέρθηκε  στις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού και μίλησε για τις κινήσεις σύσφιξης των χρηματοδοτικών συνθηκών, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) της ΕΚΤ ολοκληρώνεται την πρώτη Ιουλίου και στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%. Η Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση και τον Σεπτέμβριο, το μέγεθος της οποίας όμως θα προσαρμοστεί ανάλογα με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και πρόσθεσε ότι αν επιμείνει ή επιδεινωθεί ο πληθωρισμός, τότε μια παρέμβαση μεγαλύτερου μεγέθους θα κριθεί καταλληλότερη στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Παρομοίως, η EKT θα συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης νομισματικής πολιτικής περαιτέρω, με ρυθμό που θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Εν συνεχεία, σημείωσε τον κίνδυνο κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής ανά τα κράτη μέλη, που έκανε την επανεμφάνιση του ήδη την περασμένη εβδομάδα με το άνοιγμα των spreads στις αποδόσεις των ομολόγων. Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε την ευελιξία στην επανεπένδυση των κερδών από τις αγορές ομολόγων του προγράμματος πανδημίας (PEPP), με το βλέμμα στην ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη. Επίσης, μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου σχετικού εργαλείου, που επεξεργάζεται το ΔΣ της Τράπεζας. Κλείνοντας, η κ. Λαγκάρντ τόνισε στους ευρωβουλευτές ότι η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ευρωζώνης και το outlook εξακολουθεί να περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα, αλλά υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανακάμψει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα.

Αντιμέτωπες με μεγάλη πιθανότητα ύφεσης βρίσκονται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ με τις κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να σφίξουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Christian Sewing, όπως μεταδίδει το CNBC. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας κινήθηκαν για να περιορίσουν τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε σε νέο ρεκόρ 8,1% τον Μάιο και η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών και οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ότι η επιθετική σύσφιξη που μπορεί να είναι απαραίτητη για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι οικονομίες σε ύφεση, με την ανάπτυξη να έχει ήδη επιβραδυνθεί λόγω διαφόρων παγκόσμιων παραγόντων.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι μόλις οι χώρες αρχίσουν να επιβάλλουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο στις πολυεθνικές εταιρίες, άλλες χώρες με μικρότερο ποσοστό εταιρικού φόρου θα χρειαστεί να ακολουθήσουν ή αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν απώλειες εσόδων.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 408.58 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.35%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,494.35 μονάδες, με κέρδη 0.71%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,161.87 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.56%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,295.06 μονάδες, με άλμα 0.22%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,964.66 μονάδες, ενισχύθηκε 0.75%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,090 μονάδες, με άνοδο 0.39%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,237.5 μονάδες, χάνοντας 0.59%.