Αγορές

Νέα άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι διανομές φυσικού αερίου από τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, εταιρίες της χωρών της ΕΕ δέχονται να πληρώσουν σε ρούβλια για να συνεχιστεί η παράδοση ρωσικού αερίου. αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι πρόσωπα που γνωρίζουν για τις σχετικές προετοιμασίες. ογαριασμό σε ρούβλια για την πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύεται από τη ρωσική Gazprom φέρεται να προτίθεται να ανοίξει η Eni, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτό χθες Τετάρτη το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων του θεσμού μέσα στο καλοκαίρι, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. «Η αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών», υπενθύμισε χθες η κυρία Λαγκάρντ από το Αμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πέτερ Τσέντσερ. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε τον Μάρτιο το 7,5% σε ετήσια βάση, επίπεδο-ρεκόρ, πολύ πάνω από τον στόχο 2% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας, γεγονός που θέτει υπό πίεση τον θεσμό για να λάβει μέτρα αποκλιμάκωσης της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης έπειτα από χρόνια. Το «ταξίδι» της νομισματικής εξομάλυνσης έπρεπε να έχει αρχίσει ήδη, κατά την κυρία Λαγκάρντ. Αφού τερμάτισε τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ένα ακόμη πρόγραμμα αγοράς χρεών, παλαιότερο, αναμένεται να λάβει τέλος με τη σειρά του: «θα σταματήσουμε τις αγορές στοιχείων ενεργητικού πιθανόν στις αρχές του τρίτου τριμήνου, μάλλον τον Ιούνιο». Η απόφαση θα ληφθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο στη βάση των οικονομικών δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα στη συνεδρίασή του τον Ιούνιο. «Κατόπιν, θα είναι καιρός να εξετάσουμε τα επιτόκια», πρόσθεσε. Αν η άνοδος των επιτοκίων αναφοράς –η πρώτη από το 2011– πρέπει να ακολουθήσει πολύ γρήγορα το τέλος της αγοράς αξιόγραφων, το τρέχον χρονοδιάγραμμα επιτρέπει να ληφθεί απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση για θέματα νομισματικής πολιτικής πριν από τη θερινή διακοπή των εργασιών της, την 21η Ιουλίου. Κατά την ΕΚΤ, η άνοδος των επιτοκίων θα γίνει «λίγο μετά» το τέλος των αγορών χρέους.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί ντε Γκίντος τόνισε στους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες πως «η εκτίμησή μου είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ανώτατο σημείο του πληθωρισμού και ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε να υποχωρεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Ακόμα κι έτσι, «οι αυξήσεις των τιμών πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους», πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,4% τον Μάρτιο. Η πτώση αποδόθηκε κυρίως στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

Ο ημερήσιος αριθμός χρηστών του Facebook ανέκαμψε μετά τη "βουτιά" που σημείωσε στις αρχές του έτους και η εταιρεία του ανακοίνωσε κέρδη πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αυτό είχε άμεσο αντίκτυο στην τιμή της μετοχής, που σημείωσε άνοδο 20%.

Επενδυτές, που έχουν επιφυλάξεις για το αν ο Ίλον Μασκ θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Twitter Inc έναντι οικονομικού τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (41,76 δισεκατομμυρίων ευρώ), έστειλαν χθες, Τετάρτη, τις μετοχές της εταιρίας που είχαν στην κατοχή τους, στο χαμηλότερο επίπεδο της τιμής τους από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς, πριν από δύο ημέρες.

Kέρδη 1,4 δισ. στερλινες (1,8 δισ. δολάρια) το α΄τρίμηνο ανακοίνωσε η Barclays τα οποία και κινήθηκαν πιο πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά του κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28,4 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), έναντι των 135,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων την περίοδο της πανδημίας, το 2020, λόγω των αυξημένων τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια που ήταν το 2020.

Το 7,4% θα αγγίξει ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και σε εθνικό επίπεδο, ενώ τον Μάρτιο βρέθηκε στο 7,3%. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) τονίζει πως οι τιμές καταναλωτή θα ανέβουν κατά 0,8% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 35,3% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Παρόμοιο ποσοστό πληθωρισμού σημειώθηκε στη χώρα το φθινόπωρο του 1981. Οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν 8,5%. Σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να ενισχυθεί κατά 7,8% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το α’ τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κατά 1,4%, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών ανέμεναν αύξηση κατά 1%. Είναι η πρώτη φορά από το 2020 και την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού που η αμερικανική οικονομία συρρικνώνεται, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς επίσης και στην διόγκωση του πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ανήλθε στα 113 δισ.δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021 βρισκόταν στα επίπεδα των 87 δισ.δολαρίων. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αμερικανικών ΜΜΕ, το εμπορικό έλλειμμα, μείωσε από μόνο του το ΑΕΠ, κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπροσθέτως, οι δαπάνες των νοικοκυριών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό παρουσίασαν άνοδο κατά 2,7%, έναντι αύξησης 2,5% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεις σημείωσαν άλμα 15,3%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 446.55 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.50%

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,777.15 μονάδες, με κέρδη 1.14%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,510.99 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.15%.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,980.66 μονάδες, με άλμα 1.35%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,508.14 μονάδες, ενισχύθηκε 0.98%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,054 μονάδες, με άνοδο 0.94%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,509.05 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.37%. 

Διαβαστε επισης