Ενα νέο “αναδυόμενο” πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει το πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μαξίμου. Δεν είναι οι δημοσκοπήσεις που δίνουν χαμηλά ποσοστά στη ΝΔ, ούτε η εντεινόμενη κριτική εκ των έσω προς την κυβέρνηση, με ομαδοποιημένες ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίοι υποκαθιστούν ουσιαστικά την απουσιάζουσα αντιπολίτευση. Είναι το επικοινωνιακό:
Η κυβέρνηση χάνει έδαφος στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας, εκεί που είχε μέχρι τώρα απόλυτη υπεροπλία, η οποία της εξασφάλισε πολιτική ηγεμονία και της έδωσε διαδοχικές εκλογικές νίκες.
Τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα και τα μικρότερα media που στήριζαν επί χρόνια απροκάλυπτα τη ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, έχουν αρχίσει να... “κάνουν νερά”. Τηρούν αποστάσεις, υιοθετούν κριτική στάση σε πολλά ζητήματα, επικρίνουν κυβερνητικές επιλογές και ενίοτε εξαπολύουν μύδρους εναντίον υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.
“Μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο”
Το παλιό “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” έχει διαρραγεί πρό πολλού – άλλωστε η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα... καταφέρνουν μόνοι τους στην αποδόμηση και στον αυτοχειριασμό - χρειάζονται μόνο λίγη παρότρυνση. Τα συστημικά ΜΜΕ συνεχίζουν να “ρίχνουν λάδι στη φωτιά” του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα διαφοροποιείται η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Στο Μαξίμου και στο επιτελείο της ΝΔ υπάρχει προβληματισμός για τη στάση και τις προθέσεις των μιντιακών συγκροτημάτων που στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό αφήγημα της οικονομικής ανάκαμψης, της επιστροφής στην κανονικότητα και του επιτελικού κράτους.
Προς το παρόν κανένα από τα μεγάλα συγκροτήματα δεν έχει στραφεί ανοιχτά κατά ης ΝΔ, ούτε ακολουθεί ξεκάθαρη αντικυβερνητική γραμμή. Ακολουθούν την τακτική “μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο”, χρησιμοποιώντας συχνά κάποιο από τα ΜΜΕ που ελέγχουν για να χτυπήσουν ή να ¨προειδοποιήσουν” την κυβέρνηση, ενώ με τα άλλα την στηρίζουν.
Η τακτική Μαρινάκη και η "ψυχρότητα" με Βαρδινογιάννη
Ποικίλα σχόλια και πολλά ερωτηματικά – αλλά και “πονοκεφάλους” στο Μαξίμου – έχει προκαλέσει η στάση του μιντιακού συγκροτήματος του Βαγγέλη Μαρινάκη, που ελέγχει το Mega Channel, τις εφημερίδες “Τα Νέα” και “Το Βήμα”, τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες in.gr και ot.gr (“Οικονομικός Ταχυδρόμος”), ενώ στη σφαίρα επιρροής του ανήκουν το συγκρότημα Κουρτάκη (εφημερίδα και ραδιοσταθμός “Παραπολιτικά” κλπ) και το τηλεοπτικό One Channel.
Οι εφημερίδες του εφοπλιστή ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού δεν ακολουθούν ενιαία γραμμή, ούτε ευθυγραμμίζονται με το Mega και σποραδικά εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης ή συγκεκριμένων υπουργών, με επικρίσεις και με αποκαλύψεις σκανδάλων.
Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο μιντιακός όμιλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που περιλαμβάνει τηλεοπτικά κανάλια (Alpha, Star), ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστοσελίδες και εταιρείες ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις της κυβέρνησης – και προσωπικά του πρωθυπουργού – με το συγκρότημα και την οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο – το αντίθετο μάλιστα.
Πάντως τα δύο κανάλια του συγκροτήματος εμφανίζονται να τηρούν μέχρι στιγμής ουδέτερη έως κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση, τακτική που τους έχει αποφέρει αξιοπιστία και υψηλή τηλεθέαση.
Σε δύο βάρκες
Οι δύο μιντιακοί βραχίονες της οικογένειας Αλαφούζου δεν ακολουθούν ενιαία γραμμή. Προσπαθώντας να διατηρήσει την παραδοσιακή “σοβαρότητα και εγκυρότητα” της, η “Καθημερινή” του Θέμη Αλαφούζου στηρίζει κριτικά την κυβέρνηση. Συχνά όμως παίρνει αποστάσεις, επικρίνοντας κυβερνητικές επιλογές και χειρισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, ασφάλειας, λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού κλπ.
Στήριξη άνευ επιφυλάξεων και χωρίς... αστερίσκους προσφέρει το ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα του Γιάννη Αλαφούζου (Σκάι), αν και αυτή η επιλογή φαίνεται να του κοστίζει σε αξιοπιστία και σε τηλεθέαση και ακροαματικότητα.
Οι "αντίπαλοι"
Σε αντίπαλο στρατόπεδο με την κυβέρνηση βρίσκονται – εκτός από τα κομματικά media του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ – η “Εφημερίδα των Συντακτών” και το συγκρότημα Φιλιππάκη (εφημερίδες “Δημοκρατία” καιι “Εστία”).
Από αυτούς δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι οι... άλλοι – οι έως χθες φίλοι και υποστηρικτές, που αρχίζουν να ροκανίζουν αθόρυβα το οικοδόμημα.