Μια ημέρα πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, η ανακοίνωση των στοιχείων για την απρόσμενη «βουτιά» του ΑΕΠκατά το δ’ τρίμηνο του έτους, εγείρει νέα εμπόδια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές για την καλύτερη του προβλεπόμενου πορεία της οικονομίας, ώστε να ελαφρυνθεί το «πακέτο» μέτρων για το 2019.
Εντάσσοντας στους υπολογισμούς της νεότερα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών, τον τζίρο στον τομέα των υπηρεσιών και την έρευνα εργατικού δυναμικού, η ΕΛΣΤΑΤ επιφύλαξε «ψυχρολουσία» στην κυβέρνηση. Την ίδια που ο πρωθυπουργός αναφερόταν, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, στο πέρασμα της οικονομίας στην ανάπτυξη, η στατιστική αρχή αναπροσάρμοζε την εκτίμηση για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου σε -1,2% σε δωδεκάμηνη βάση, με αποτέλεσμα να περάσει σε οριακά αρνητική τιμή (-0,05%) η εκτιμώμενη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το 2016.
Η πρώτη εκτίμηση από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι τα στοιχεία είναι μεν πολύ χειρότερα από το προσδοκώμενο, αλλά δεν ανατρέπουν το μακροοικονομικό σενάριο του προγράμματος, καθώς, ακόμη και μετά την τελευταία αναθεώρηση, το ΑΕΠ κινείται πάνω από το στόχο του προγράμματος (-0,2%) και παραμένει ορατός ο στόχος για ανάπτυξη με ρυθμό 2,7% φέτος και 3,1% το 2018.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, υποβάθμισε τη σημασία των συζητήσεων στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων και μίλησε για «συνήθη εμπόδια και καθυστερήσεις, που θέτουν κάθε φορά γνωστοί μας φίλοι», «φωτογραφίζοντας», προφανώς τον «τομεάρχη» Ευρώπης του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, που είναι γνωστό ότι επιμένει πεισματικά σε δυσμενή σενάρια για την οικονομία.
Όμως, εκ των πραγμάτων τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» του Δανού τεχνοκράτη, καθώς αδυνατίζουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για εντυπωσιακές επιδόσεις της οικονομίας πέραν των αρχικών προβλέψεων, που δικαιολογούν, κατά την κυβέρνηση, τη μείωση του «πακέτου» μέτρων του 2019, από το επίπεδο των 3,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί σταθερή απαίτηση του ΔΝΤ.
Θα έλεγε κανείς, μάλιστα, ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «κουμπώνουν» με όσα έγραφε πρόσφατα στο blog του Ταμείου ο κ. Τόμσεν, υπογραμμίζοντας ότι ένα οικονομικό πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση μιας υπερχρεωμένης οικονομίας δεν πρέπει να βασίζεται σε υπεραισιοδοξίες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση, ο κύκλος των συζητήσεων με τους Θεσμούς, σε υπουργικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, φαίνεται ότι κλείνει τις επόμενες ώρες και οι επικεφαλής έχει προγραμματισθεί να αναχωρήσουν αύριο, χωρίς να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όσον αφορά έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης: να μειωθεί κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ ο στόχος εξοικονόμησης των μέτρων του 2019, ώστε να μειωθούν και οι απαιτήσεις για τη μείωση των συντάξεων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, παραμένει αβέβαιο αν θα καταστεί δυνατό να κλείσει η τεχνική συμφωνία στο Euro Working Group της 10ης Μαρτίου, ώστε να «ανάψει πράσινο» από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου για τη συζήτηση των δημοσιονομικών στόχων και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με την προοπτική να υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Αν κάτι υπογραμμίζεται από τα νεότερα, δυσμενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ είναι ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει βαρύ κόστος για την πραγματική οικονομία, που σε συνθήκες αβεβαιότητας και πιστωτικής στενότητας είναι πολύ εύκολο να χάσει τον ασταθή αναπτυξιακό βηματισμό της...