Ελλάδα

Νάξος: Διεθνής συνεργασία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργικής παραγωγής


Τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός ανοικτού 'οικοσυστήματος καινοτομίας' που στοχεύει στο Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Γεωργικής Παραγωγής στην Νάξο ενώνουν η Amazon Web Services, o οργανισμός 'Laguna Coast Foundation', το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής) και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Το εν λόγω έργο υλοποιείται στα πλαίσια της εμβληματικής δράσης 'Νάξος- έξυπνο νησί' που υποστηρίζεται από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο CEO του Laguna Coast Foundation, Αντώνης Πιτταράς υπογράμμισε ότι «το Laguna Coast Foundation σε συνεργασία με την AMAZON WEB SERCVICES έρχεται να μετατρέψει το πρώτο Smart Island, σε μια βιώσιμη όαση, με μηδενικό αποτύπωμα, στο πλαίσιο της κλιματικής ουδετερότητας, με στόχο την μείωση κατά 25% του ενεργειακού αποτυπώματος 5 ναξιώτικων κύριων γεωργικών προϊόντων μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας έως το 2025».

Όπως είπε «βλέπω πιο ξεκάθαρα από ποτέ πως πλέον ο πλανήτης μας έχει ξεπεράσει τα όρια του και είμαστε αντιμέτωποι με μια κλιματική κρίση δίχως προηγούμενο. Η δική μας γενιά έχει την ευθύνη να αναλάβει δράση. Είμαι πολύ υπερήφανος επειδή η "ατζέντα βιωσιμότητας" του Laguna Coast Foundation, αποτελεί το πεδίο της ερευνητικής μου διατριβής και η εφαρμογή της γίνεται in-situ».

Στόχος του πρότζεκτ είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή στη πράξη «σύγχρονων, καινοτόμων εργαλείων και τεχνολογιών που αφορούν τη μετάβαση από την 'Συμβατική' στην 'Ευφυή' γεωργία.

«Η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί προς δύο κύριες κατευθύνσεις: της ορθολογικής διαχείρισης του αρδευτικού νερού και της αποτελεσματικότερης χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής, Άγγελος Πατάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δυο αυτές κατευθύνσεις θα «συμβάλλουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καλλιεργειών».

Η νέα αυτή προσέγγιση παραγωγής που χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής στους τομείς των αισθητήρων, διαδικτύου των πραγμάτων (ΙoT-Internet of things) και τεχνικής νοημοσύνης (AI-Artificial intelligence), θα εφαρμοστεί σε πρώτο στάδιο στην καλλιέργεια της πατάτας- η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στο νησί της Νάξου με εξαιρετικής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα τα οποία φέρουν την ένδειξη προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ)- και εν συνεχεία θα επεκταθεί και σε άλλες σημαντικές καλλιέργειες του νησιού.

   Ποια θα είναι τα οφέλη

Το έργο το οποίο αποτελεί στην πράξη ένα 'ζωντανό εργαστήριο' (Living Lab) δοκιμής, αξιολόγησης, εξέλιξης και τελικά ανάδειξης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών αιχμής στον αγροτικό τομέα προς όφελος των παραγωγών και του περιβάλλοντος αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για την μετέπειτα επέκταση και εφαρμογή του και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι η ανάπτυξη αξιόπιστης και πειραματικά τεκμηριωμένης μεθοδολογίας ακριβούς καθορισμού των αρδευτικών αναγκών των φυτών και του χρόνου εφαρμογής της άρδευσης και της φυτοπροστασίας ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση νερού και φυτοφαρμάκων αλλά και η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας αξιολογημένων προγνωστικών μοντέλων φυτοπροστασίας και άρδευσης προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του νησιού της Νάξου.

Επιπλέον θα δημιουργηθεί λογισμικό παρακολούθησης και παροχής προς τους παραγωγούς, σε πραγματικό χρόνο, οδηγιών-συμβουλών εκτέλεσης των κυριότερων αγρονομικών εργασιών, ενώ παράλληλα θα μειωθεί και το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων αγροτικών προϊόντων.

Οι καλλιέργειες θα γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον μιας και θα μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που θα συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, θα τόσο η υγεία του καταναλωτή όσο και του οικοσυστήματος θα προστατευθεί ενώ παράλληλα θα παραχθούν και πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης