Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Καταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας ειρήνης


Με κατηγορίες περί παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ξεκίνησε η ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία από τις 27 Σεπτεμβρίου έχει καταστεί θέατρο πολεμικής σύρραξης μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και αζερικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την ενεργοποίηση της κατάπαυσης του πυρός, η Αρμενία έσπευσε να κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τη συμφωνία, καταγγέλλοντας την εκτόξευση ρουκετών.

«Ο εχθρός παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, έβαλλε με πυροβολικό προς βόρεια κατεύθυνση από τις 00:04 ως τις 02:45 (τοπικές ώρες· 23:04 χθες Σάββατο ως τη 01:45 σήμερα Κυριακή ώρες Ελλάδας) και εκτόξευσε ρουκέτες προς νότια κατεύθυνση από τις 02:20 ως τις 02:45» επεσήμανε η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας, Σουσάν Στεπανιάν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Μπακού.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, με ισχύ από τα μεσάνυχτα. Κατά τη διάρκεια αυτής, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών, καθώς και να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν είχαν καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, χάρη στη μεσολάβηση της Ρωσίας. Ωστόσο, πολύ γρήγορα κατέπεσε, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για συνεχείς παραβιάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίο μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα, επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ του Σαββάτου με τους δύο ομολόγους του, διαμηνύοντας ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και από τις δύο πλευρές.

Η περιοχή Ναγκόρνο - Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο. Το μεγαλύτερο τμήμα της τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, στηριζόμενο από την Αρμενία. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.