Η δημοσιονομική πολιτική και η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν το θέμα της συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργoύ Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Ο κ. Σκυλακάκης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση.
Υπογράμμισε πως παρά τις κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή/πληθωριστική, τουρκικές προκλήσεις) επετεύχθη, πέρυσι, εξαιρετικά υψηλός ρυθμός ανάπτυξης (εκτίμηση οικονομικού επιτελείου: 5,6%, Κομισιόν: 6% και ΟΟΣΑ: 6,7%). Παράλληλα, το ΑΕΠ, υπερβαίνοντας το 2022 τα 210 δισ. ευρώ, άλλαξε την εικόνα του χρέους (από 186,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2018 και 180,7% το 2019 σε 168,9% το 2022 και 159,3% το 2023), αλλά και τη συνολική προοπτική της χώρας. Και ενώ, όπως είπε, είναι πολύ πιθανό η ύφεση να «χτυπήσει» τους κύριους εμπορικούς μας εταίρους, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων στην Ευρώπη και διεθνώς, η Ελλάδα θα διαφύγει αυτόν τον κίνδυνο. Κάτι που θα συμβεί, χάρη στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο ρυθμό των επενδύσεων, που είναι, ήδη, σημαντικά αυξημένος, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσθέτοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται θετικά στις δυνατότητες που προκύπτουν, για επενδύσεις στους τομείς της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, αλλά και για κινήσεις με στόχο την επιχειρηματική μεγέθυνση. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν, ακόμα και να επανεφεύρουν το μοντέλο λειτουργίας τους».
Η κυρία Εφραίμογλου αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
«Έναν στόχο που πρέπει να πετύχουμε, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους χρηματοδότησης, να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.