Οικονομία

Να ενισχυθούν ως πληττόμενοι από την πανδημία ζητούν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων


Επιστολή με την οποία ζητούν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα να αναζητήσει λύση και τρόπο, ώστε οι πρατηριούχοι του νομού Θεσσαλονίκης να λάβουν «την ενίσχυση που δικαιωματικά τους αναλογεί ως πληττόμενοι από την πανδημία του κορονοϊού απέστειλε η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης. «Έχουμε πληγεί βαρύτατα από την πανδημία του κορονοϊού, με τον απολεσθέντα τζίρο να ξεπερνά το 75%, ενώ οι λειτουργικές μας ζημιές είναι μεγάλες», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Θέμης Κιουρτζής.

Αφορμή της επιστολής της Ένωσης προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αποτέλεσε το γεγονός ότι στο πρόγραμμα «Διέξοδος», ύψους 200 εκατ. ευρώ της ΠΚΜ ο αριθμός των επιδοτούμενων πρατηριούχων ανήλθε σε μόλις έξι, σε σύνολο 350 στο νομό Θεσσαλονίκης, όπως τονίζεται σε σημερινή της ανακοίνωση.

Υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της ΠΚΜ για επιδότηση των πληττόμενων από την πανδημία της Covid-19 επιχειρήσεων είναι «ένα σημαντικό μέτρο», η Ένωση σημειώνει ότι «πολλά πρατήρια δεν έκαναν αίτηση για να συμπεριληφθούν στην επιδοτούμενη δράση, αφού τα γραφεία που συνέτασσαν τις αιτήσεις, διέβλεψαν την άδικη εκ προοιμίου χαμηλή βαθμολογία ένεκα της αστοχίας του τρόπου αξιολόγησης, όπως άλλωστε αυτό τελικά αποδείχτηκε».

«Οι επιχειρήσεις μας κρίνουμε ότι, αδικήθηκαν συγκρινόμενες μάλιστα με άλλες που ευεργετήθηκαν. Κατανοούμε ότι, είναι λογικό κανένα σύστημα να μη μπορεί να είναι τελείως δίκαιο, αλλά όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε τελείως άδικο για τον κλάδο μας» αναφέρει η Ένωση Βενζινοπωλών στην επιστολή της. Κατά την Ένωση αυτό έγινε γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη σημαντικές παράμετροι που αφορούν τα πρατήρια (αλλοίωση κατά ένα μέρος των αλγορίθμων του προγράμματος), όπως και λόγω του ότι μερικά πρατήρια ( πολύ λιγότερο από τα μισά) που στις δραστηριότητες τους περιλαμβάνεται η διανομή πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης για επιμήκυνση της περιόδου διανομής του, κατέγραψαν πωλήσεις που ουσιαστικά ήταν προκαταβολικές της επόμενης περιόδου. «Αυτές οι πωλήσεις αλλοίωσαν κατά ένα μέρος τους αλγόριθμους του προγράμματος, γεγονός που αποδείχτηκε, αφού η μείωση της τωρινής καταναλωτικής περιόδου φτάνει το 50%», σημειώνει η ένωση στην επιστολή της.