Πολιτική

Ν. Βούτσης: Διαχρονικός αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη


 Ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε χαιρετισμό προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης και του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής, ένας από τους κορυφαίους σταθμούς του οποίου υπήρξε η ιστορική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου στο χωριό Κορυσχάδες, από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης παρέστη σήμερα στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε χαιρετισμό προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης και του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής, ένας από τους κορυφαίους σταθμούς του οποίου υπήρξε η ιστορική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου στο χωριό Κορυσχάδες, από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944:

«Αιώνια η μνήμη σε εσάς αδελφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα.

Αριστεροί, Κομμουνιστές, Δημοκράτες, όλοι αγωνιστές, άντρες και γυναίκες, της Εθνικής Αντίστασης. Πολίτες που αντιστάθηκαν και διεκδίκησαν την κοινωνική και πολιτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και συμμετοχή και πρώτα απ’ όλα βέβαια την Εθνική απελευθέρωση.

Σ’ αυτήν την εμβληματική τοποθεσία και σ’ αυτό το ιστορικό κτίριο, δύο μήνες μετά την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) και της «Κυβέρνησης του βουνού» στη Βίνιανη, έγινε το μεγάλο ιστορικό διπλό διάβημα, αφενός μέσα από πρωτοφανείς σε ευρωπαϊκή κλίμακα δημοκρατικές διαδικασίες να εκφραστεί ο λαός και να ετοιμάσει το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας και αφετέρου να υπάρξει Δημοκρατία στη χώρα μετά από 7 χρόνια από την 4η Αυγούστου του ’36 που έγινε δικτατορία.

O διαχρονικός αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη αποτελεί ένα άκρως σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας για ανασύσταση της ιστορικής συλλογικής μνήμης του λαού μας, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν φιλοναζιστικές πολιτικές απόψεις, οι εκφραστές των οποίων αισθάνονται ως απόγονοι των ηττημένων του Β Παγκοσμίου Πολέμου. 

 Η στήριξη με κάθε τρόπο των Μουσείων και στη Βίνιανη και στις Κορυσχάδες κι ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων είναι επιβεβλημένη.»