Συνολικά σε 41 υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Νότιου Σουδάν ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα μια επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας λόγο για βιασμούς και φόνους εναντίον εθνοτικών ομάδων της χώρας αυτής που βρίσκεται σε εμφύλιο από το 2013.
Η Επιτροπή του ΟΗΕ Αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, κατήγγειλε τόσο τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ όσο και αυτές που πολεμούν στο πλευρό του αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.
«Διαθέτουμε αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι» αυτές οι ένοπλες οργανώσεις και οι σύμμαχοί τους «στοχοθετούν σκοπίμως αμάχους εξαιτίας της εθνιοτικής τους καταγωγής και επιδίδονται σε φόνους, απαγωγές, βιασμούς και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα καθώς και σε καταστροφές χωριών και λεηλασίες», τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής.
«Αυτές οι ενέργειες αποτελούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προσθέτει η έκθεση.
Η Επιτροπή εξήγησε ότι βάσισε την έρευνά της σε περιστατικά και «εμβληματικές» επιθέσεις που σημειώθηκαν από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 και έκανε λόγο για μια σειρά εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων η στρατολόγηση παιδιών- στρατιωτών και περιπτώσεις βασανιστηρίων και ομαδικών βιασμών.
Παράλληλα η Επιτροπή του ΟΗΕ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα θύματα αναγκάστηκαν να βιάσουν μέλη της οικογένειάς τους. «Μια γυναίκα κατήγγειλε ότι ο 12χρονος γιος της αναγκάστηκε να έχει σεξουαλική επαφή με τη γιαγιά του προκειμένου να ζήσει. Αυτό συνέβη αφού παρακολούθησε τον ευνουχισμό του άνδρα της».
Στην έκθεση περιλαμβάνονται 58.000 έγγραφα και μαρτυρίες και 230 μάρτυρες. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχει ταυτοποιήσει τρεις κυβερνήτες, 33 στρατηγούς και πέντε συνταγματάρχες εναντίον των οποίων ενδέχεται να ασκηθούν διώξεις, ωστόσο δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.
Δυόμιση χρόνια μετά την ανεξαρτησία του το Νότιο Σουδάν βυθίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 σε έναν εμφύλιο πολεμο που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχει αναγκάσει τέσσερα εκατομμύρια να εκτοπιστούν και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ