Πολιτική

Ν. Παππάς: Η αλήθεια για τα κανάλια και το ΣτΕ


Απαντήσεις και εξηγήσεις για όλες τις πτυχές του θέματος των τηλεοπτικών αδειών έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Σκάι, όπου δέχθηκε βροχή "επιθετικών" ερωτήσεων και (επι)κριτικών σχολίων από την παρουσιάστρια Σία Κοσιώνη. Το βασικό μήνυμα που θέλησε να δώσει: Η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε - κι ό,τι δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να κάνουν οι κυβερνήσεις της προηγούμενης 30τίας - να δοθεί τέλο στο καθεστώς παράνομης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, να διασφαλισθούν η βιωσιμότητακαι η ανεξαρτησία τους και να αντιμετωπισθεί η διαπλοκή.

 Υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών των διατάξεων του "νόμου Παππά" και της απόφασης να δοθούν μόνον 4 άδειες, επισημαίνοντας ότι τα βασικά ζητούμενα ήταν να τελειώσει η "αεροπειρατεία" της δωρεάν χρήσης δημόσιου αγαθού (συχνοτήτων) και να μπουν κανόνες λειτουργίας

΄Για το ότι ορισμένα κανάλια δεν πήραν άδεια λειτουργίας, ε'ιπε ότι ήταν θέμα στρατηγικής και επιχειρηματικών-οικονομικών αποφάσεων των ιδιοκτητών τους. Η διαγωνιστική διαδικασία ήταν αδιάβλητη και ο καθένας μπορούσε να κερδίσει, κάνοντας υψηλότερη προσφορά, επισήμανε ο υπουργός. 

«Ο ΣΚΑΪ πρώτος κατέθεσε φάκελο, πρώτος πήρε άδεια, και πρώτος κατέβαλε το τίμημα. Αυτό είναι ένα επιχείρημα για όσους λένε ανοησίες στο εξωτερικό» (περί αποκλεισμών και προτιμήσεων), παρατήρησε  ο Νίκος Παππάς.

Για το ενδεχόμενο να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο υπουργός τόνισε ότι σ' αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο, καθώς θα του έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα.

«Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ ο Θεός ξέρει τι θα γίνει… Ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, τα κανάλια θα διεκδικήσουν δικαστικά τα λεφτά τους, και θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους», αναγνώρισε ο υπουργός. 

 Στην ερώτηση "γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε να αποφανθεί πρώτα το ΣτΕ και μετά να προχωρήσει σε διαγωνισμό", ο κ. Παππάς επισήμανε ότι αν ακολουθούνταν αυτή η διαδικασία και οι κυβερνήσεις περίμεναν να κριθεί η συνταγματικότητα και μετά να νομοθετήσουν, δεν θα προχωρούσε τίποτα

Ο υπουργός κατηγόρησε συγκεκριμένους επιχειρηματίες ΜΜΕ ότι «έχουν επιλέξει την οδό της δημόσιας άσκησης πιέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς». Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για «μεθοδευμένη άρνηση» στη συγκρότηση του ΕΣΡ. 

Όσον αφορά στην επίμαχη τροπολογία βάσει της οποίας θα πρέπει να κλείσουν τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι θα την καταθέσει πάλι, αλλά εμφανίστηκε συναινετικός να συζητήσει με την αντιπολίτευση «βελτιώσεις μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο», προκειμένου να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις.  

Αναφερόμενος στην πειθαρχική δίωξη που ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, τόνισε ότι ο κ. Παρασκευόπουλος κινήθηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του, και ότι αν δεν το έπραττε, θα βρισκόταν  εγκαλούμενος.

Επισήμανε ότι είναι ψευδές αυτό που λέγεται και γράφεται ότι έγιναν αντικείμενο πειθαρχικής έρευνας και δημόσιου σχολιασμού «προσωπικά δεδομένα» του συγκεκριμένου δικαστή: Η υπόθεση αφορά παρέμβαση του για να ευνοηθεί κάποια υποψήφια σε διαγωνισμό επιλογής δικαστών.