Πολιτική

Ν. Παππάς: Δωρεάν πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια για τις μειονότητες της Θράκης


Την απόφαση για την παροχή δωρεάν δορυφορικής πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς. Το νέο πρόγραμμα «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μειονοτικών Πληθυσμών της Θράκης στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης» καλύπτει περίπου 120.000 Έλληνες πολίτες (30.000 οικογένειες-νοικοκυριά), οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Η δημόσια επιχορήγηση καλύπτει το κόστος χορήγησης του απαραίτητου εξοπλισμού (δορυφορικό τερματικό – «πιάτο» και δορυφορικός αποκωδικοποιητής, καλωδίωση και άλλα ειδικά εξαρτήματα, με εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών) και, κατά περίπτωση, την εγκατάστασή του. Οι πάροχοι δεσμεύονται να παρέχουν στους δικαιούχους δωρεάν (χωρίς συνδρομή) και χωρίς χρονικό περιορισμό πρόσβαση –τουλάχιστον- στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,72 εκατ. ευρώ. Η δράση υλοποιείται με τη χορήγηση δημόσιας επιχορήγησης, μέσω της οποίας κάθε δικαιούχος θα επιλέγει τον πάροχο και το πρόγραμμα που τον εξυπηρετεί. 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε σχετικά με το πρόγραμμα: «Το έργο συμβάλλει στην εξοικείωση των μειονοτικών πληθυσμών με τις ραγδαία εξελισσόμενες δορυφορικές τεχνολογίες και υπηρεσίες, στη μείωση του ψηφιακού φάσματος μεταξύ των Ελλήνων πολιτών στις διάφορες περιοχές της επικράτειας και στην ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην πληροφόρηση. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας του Υπουργείου, καθώς οι χάρτες συχνοτήτων που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν, μεταξύ άλλων, χωρίς κάλυψη μεγάλα τμήματα πληθυσμών των τριών νομών, τα οποία -ως συνέπεια αυτών των επιλογών- δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχέδιο Κοινωνικών Δράσεων στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών», που χρηματοδοτείται από το αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Φορείς υλοποίησής του αποτελούν οι Πρωτοβάθμιοι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θράκης.