Μια εκτενής ανάλυση ανάμεσα στους θεσμούς και την οικονομική ανάπτυξη έκαναν ο πρώην υπουργός Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο Παναγιώτης Μπερνίτσας της M&P Bernitsas Law Offices και ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος, σε πάνελ κατά την τελευταία ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Κατά τη παρέμβαση του, ο Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι «όπου υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει ανάπτυξη» και για του λόγου το αληθές ανέφερε τα παραδείγματα της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, καθώς και μίας Πολιτείας στις ΗΠΑ που ανήκει κατά το ήμισυ στις ΗΠΑ και το φτωχό κομμάτι της στο Μεξικό.
Ο κ. Δένδιας είπε ότι στη χώρα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί απαραίτητα αλλαγή στη λογική «εκλογές εδώ και τώρα» αλλά αλλαγή αντίληψης και πρόσθεσε ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο.
Την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί η «επαίσχυντη» διάταξη της προστασίας των υπουργών.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει με συνταγματική ρύθμιση να σταματήσουμε να διαλύουμε τη Βουλή όποτε μας κάνει κέφι και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βουλή έχει απαξιωθεί. Στο σημείο αυτό πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών σε 200 από 300, κάτι που προβλέπει και το Σύνταγμα.
Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και πρότεινε να ανοίξει η κουβέντα για τον εκλογικό νόμο.
Ο πρόεδρος του ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, έκανε εκτενή αναφορά στις επενδύσεις και το εχθρικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ο γνωστός επιχειρηματίας εκτίμησε ότι αυτήν τη στιγμή, αν εξαιρέσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι πραγματικές ιδιωτικές επενδύσεις είναι μηδενικές και αναφέρθηκε στη δυσλειτουργική και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης τόνισε ότι οι ξένοι επενδυτές για να έρθουν ζητούν σταθερότητα, ασφάλεια και δικαιοσύνη, ενώ υπογράμμισε ότι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι μορφωμένο και καταρτισμένο.
Εξάλλου, ο Παναγιώτης Μπερνίτσας της M&P Bernitsas Law Offices περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα, εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί ο συνδικαλισμός.
Όπως εξήγησε, στην Ελλάδα γίνεται ό,τι γινόταν στη Βρετανία τη δεκαετία του '70. Τότε οι Βρετανοί ψήφιζαν ένα κόμμα, αλλά ποτέ δεν εφάρμοζε την πολιτική του, καθώς όλες οι αλλαγές σταματούσαν στα πανίσχυρα συνδικάτα.
Τα συνδικάτα μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση του κράτους και αυτό είναι αντισυνταγματικό, εκτίμησε ο Παναγιώτης Μπερνίτσας, και διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να απεργούν οι δικηγόροι επί έξι μήνες; Και έξι μήνες μετά να γυρνάμε στα γραφεία μας σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Αυτό σημαίνει ότι είτε έχουμε λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα είτε ότι κοροϊδεύουμε την κοινωνία».
Μάλιστα, είπε ότι στην Ελλάδα, μόνο το 10% των πόρων των συνδικάτων προέρχεται από τα μέλη. Το υπόλοιπο συνεχίζει να προέρχεται από τον προϋπολογισμό, σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια έχουν σφαγιαστεί μισθοί και συντάξεις.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος, τόνισε ότι ο βασικός θεσμός είναι η δημοκρατία και το θεμέλιό της είναι οι ενημερωμένοι πολίτες.
Ο Χάρης Οικονομόπουλος επισήμανε ότι οι καλές οικονομίες στηρίζονται σε καλές δημοκρατίες. Δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, ότι χώρες όπως η Ρωσία δεν τα πάνε τόσο καλά όπως χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή η Ελβετία. Εκεί θεμέλιος λίθος είναι ο πολίτης και άρα ο βασικός θεσμός που πρέπει να καλλιεργήσουμε και να δουλέψουμε είναι του πολίτη. «Οι Ελβετοί δεν είναι καλύτερος λαός, έχουν καλύτερο σύστημα», κατέληξε.