Μετά το περιστατικό αστυνομικής βίας με τον σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ τον Δεκέμβριο του 2019 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πομπωδώς τη σύσταση άτυπης επιτροπής με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ωστόσο, σήμερα μετά τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης ο Ν. Αλιβιζάτος έκανε γνωστό ότι η επιτροπή έχει παύσει να υπάρχει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς δεν υπήρξε «κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».
Προφανώς τα πορίσματα της επιτροπής για την έξαρση της αστυνομικής βίας δεν άρεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που μεθόδευσε την αδρανοποίησή της και στην ουσία την έπαυσε, δείχνοντας τις αληθινές προθέσεις της!
Ειδικότερα, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες της εν λόγω επιτροπής.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Αλιβιζάτου έχει ως εξής:
«Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ' όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή της υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας. Κατόπιν αυτού, θέλω να διευκρινίσω τα εξής:
Η ως άνω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».