Πολιτική

Μυτιληναίος/Αλουμίνιον: Στην κορυφή του κλάδου με 600 εκ. επενδύσεις


Πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και υλοποιώντας με επιτυχία πρωτοποριακά προγράμματα μείωσης του κόστους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι πλέον η ανταγωνιστικότερη εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη. Παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών του αλουμίνας-αλουμινίου στη διεθνή αγορά, παραμένει κερδοφόρος, προσφέρει στην ελληνική οικονομία τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από όλες τις εγχώριες βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι προοπτικές της διαγράφονται εξαιρετικά ευοίωνες.

Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία και το μέλλον της Αλουμίνιον εξέπεμψε ο πρόεδρος του ομίλου  Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης και για τα 10 χρόνια από την εξαγορά της. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και επιχειρηματικών παραγόντων, στην εκδήλωσε έγινε η επίσημη παρουσίαση του άρτι ολοκληρωθέντος δεκαετούς επενδυτικού πλάνου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του μεγάλου βιομηχανικού ομίλου, τα δυο προγράμματα μείωσης του κόστους αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η βιομηχανία και αποτελούν παράδειγμα παγκόσμιου επιπέδου για τον κλάδο αλουμινίου, καθώς μειώθηκε το κόστος παραγωγής κατά 50%. Η επιτυχία αυτή οφείλεται και στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος-μαμούθ, συνολικής δαπάνης 600 εκ. ευρώ.

Η τελευταία επένδυση, που ουσιαστικά επισφραγίζει την πρώτη αυτή δυναμική δεκαετία, είναι η εγκατάσταση μίας νέας σύγχρονης μονάδας διαπύρωσης αλουμίνας,  δυναμικότητας παραγωγής 1.350 τόνων ημερησίως, που αντικαθιστά προηγούμενες μονάδες  πεπερασμένης τεχνολογίας  και υψηλής θερμικής κατανάλωσης. Πρόκειται για έργο που μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ δίνει μεγάλες δυνατότητες στην ευελιξία της παραγωγής. 

Όπως σημειώνει η διοίκηση: "Με οδηγό τη στρατηγική εξωστρέφειας που διέπει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου Μυτιληναίος, η Αλουμίνιον της Ελλάδος σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί συνεχώς νέες επενδύσεις. Αποδεικνύει στην πράξη ότι αποτελεί βασικό και ισχυρό πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας και της οικονομίας, καθώς στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη του τομέα αλουμινίου, ο οποίος το 2015 ανεδείχθη υπ' αριθμόν 1 εξαγωγικός κλάδος της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 19,2% των συνολικών εξαγωγών".

Το ξεκίνημα, οι κρίσεις και η άνοδος στην κορυφή

Η Αλουμίνιο της Ελλάδος("ΑτΕ") ιδρύθηκε το 1966 από τη γαλλική Pechiney και ήταν τότε η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλλάδα. Το 2005 η μητρική Pechiney εξαγοράσθηκε από την καναδική Alcan, η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει στην Ελλάδα.

Τότε, όταν υπήρχε αβεβαιότητα για τη συνέχιση των εργασιών και για το μέλλον του μεγάλου εξορυκτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, η "ΑτΕ" εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Μυτιληναίου έναντι 75 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια, κ. Μυτιληναίος έκανε  μια σύντομη ιστορική αναδρομή, σημειώνοντας πως  τρεις φορές τα τελευταία χρόνια η Αλουμίνιον της Ελλάδος βρέθηκε ενώπιον πραγματικού κινδύνου:

  • Η πρώτη ήταν με την αποχώρηση των Καναδών ιδιοκτητών.
  •  Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος ήταν το 2008-2009 με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της Lehman Brothers και την κατάρρευση των τιμών του αλουμινίου στο ένα τρίτο της αξίας. Ήταν η εποχή, είπε ο κ. Μυτιληναίος, που η εταιρεία  έχανε κάθε μέρα  1 εκατ. ευρώ.
  •  Ο τρίτος κίνδυνος ήταν το 2011, όταν μπήκε φρένο στην ανάπτυξη της Κίνας που προκάλεσε την καθίζηση στη ζήτηση των εμπορευμάτων - η οποία δεν επανήλθε ποτέ στα προηγούμενα επίπεδα


Τότε το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια αλουμινίου στην Ευρώπη έκλειναν και όλοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα αργούσε και η ώρα του Αλουμινίου της Ελλάδος.

«Τους διαψεύσαμε», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. «Σε διάστημα 4 ετών περιορίσαμε το κόστος παραγωγής κατά 50%. Σήμερα, το εργοστάσιο είναι από τα πιο μοντέρνα και ανταγωνιστικα στον κόσμο και είναι μακρά το ανταγωνιστικότερο της Ευρώπης. Ο δραστικός περιορισμός του κόστους, η αύξηση της παραγωγής από τις νέες επενδύσεις και η μικρή αλλά σημαντική ανάκαμψη της αγοράς μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».