Οικονομία

Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση δεν θα λήξει με τον πόλεμο- Μη βιώσιμη η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο


Την πεποίθηση πως η ενεργειακή κρίση που ζούμε σήμερα δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ούτε θα λήξει μαζί με τον πόλεμο εξέφρασε ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με δηλώσεις του στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VI» του «Κύκλου Ιδεών» με κεντρικό θέμα: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε:  "Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε όταν απαγορεύτηκε η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου από πολλές χώρες του κόσμου με την Ευρώπη πρώτη. Οι βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν λεφτά, άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις και από εκεί ξεκίνησε η επερχόμενη έλλειψη την οποία οι Ευρωπαίοι και η Κομισιόν δεν αντιλήφθηκαν, αντίθετα είχαμε τους «πράσινους σταυροφόρους» να υπερθεματίζουν όσον αφορά τους πράσινους στόχους", συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια είχαμε την πανδημία με τη μείωση της ζήτησης και μετά τη λήξη της πανδημίας όταν η ζήτηση  εκτοξεύτηκε και δεν υπήρχε αρκετή ενέργεια γιατί δεν είχαν γίνει οι επενδύσεις που χρειάζονταν. Το αποκορύφωμα βεβαίως ήρθε με το ξέσπασμα του πολέμου.

"Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη, και η Γερμανία προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή κατάταξη και ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ισχυρών", είπε και πρόσθεσε ότι αισθάνεται τη μεγαλύτερη απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις της.

Για τη γενικότερη στάση της Γερμανίας, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε πως πολλά προβλήματα προέρχονται από τη Γερμανία επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, ωστόσο λίγα επιλύουν και επικαλούνται όποτε θέλουν την αλληλεγγύη. «Στα χρόνια που ήταν στην ηγεσία της η κ. Μέρκελ και παρά την ευημερία που γνώρισε η χώρα, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας; Γιατί δεν έκανε 5-6 FSRU; Καλά έκανε κι έπαιρνε φυσικό αέριο φθηνό, αλλά γιατί δεν έκανε ασφάλεια εφοδιασμού;», αναρωτήθηκε.

Πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αναφορικά με την επιβολή ανωτάτων τιμών, ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για αστεία πρόταση σχετικά με το πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, σημειώνοντας τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη εάν συμβεί κάτι τέτοιο. «Η πρόταση για πλαφόν μόνο στο Ρωσικό αέριο δεν είναι βιώσιμη, γιατί μπορεί η Ρωσία να σταματήσει τον εφοδιασμό», είπε και συνέχισε λέγοντας για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνηση σχετικά με την επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές αερίου, ότι "πρόκειται για μια θετική προσέγγιση, το δύσκολο σημείο της οποίας είναι ο προσδιορισμός μιας τιμής που θα είναι ελκυστική ώστε να έρθουν νέα φορτία και ταυτόχρονα θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Πρέπει να βρούμε ένα χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δύο προϋποθέσεις (ελκυστική και χαμηλή)".

Παράλληλα, ανέφερε πως θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας και θα το πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες, καθώς θα ανέβουν τις τιμές και η Ευρώπη θα προσελκύσει άπειρα πλοία. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Μεσόγειο 25 πλοία που ψάχνουν λιμάνι να ξεφορτώσουν, επειδή οι Ρεβυθούσες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες. Τον χειμώνα όμως δεν θα είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να έχουμε ταυτόχρονα και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές. Ελπίζω ότι το ενεργειακό πρόβλημα του εφοδιασμού θα λυθεί, όμως το πρόβλημα της τιμής θα πάρει περισσότερο χρόνο», επεσήμανε.

Κλείνοντας, είπε πως αναμένει το φυσικό αέριο να επανέλθει ως μεταβατικό καύσιμο. "Αυτή την στιγμή χτίζονται 3 εργοστάσια φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι αυτή η κρίση είναι προσωρινή και κάποια στιγμή το αέριο θα επανέλθει. Πρέπει να προχωρήσουμε με το αέριο, θα πάρει όμως πολύ καιρό να ξεχάσουμε το πετρέλαιο και δυστυχώς τον άνθρακα. Και όχι η Ελλάδα και η Ευρώπη. Διότι οι χώρες που δεν θα μπορούν να αγοράσουν LNG θα στραφούν στον άνθρακα με πρώτη την Κίνα", δήλωσε και υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός για την πράσινη μετάβαση έγινε άτσαλα, απρογραμμάτιστα, δεν μετρήθηκε το κόστος, ο χρόνος, οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ήταν εκτός πραγματικότητας.

Διαβαστε επισης